Politieauto in het centrum van Barendrecht

BARENDRECHT – Gisteravond (Donderdag 19 augustus 2021) zijn drie jongens (16 en 17 jaar) beroofd in Barendrecht. De eerste jongen werd beroofd toen hij nog alleen was, dit gebeurde ter hoogte van de appartementen aan de Van Ravesteyndreef/Voordijk. De twee vrienden die hem daarna kwamen helpen bij de afhandeling werden zo’n drie kwartier later zelf het slachtoffer van een beroving, door dezelfde groep daders. Daders die zich kennelijk zo onaantastbaar voelen, dat ze vlak na 3 berovingen nog steeds door dezelfde wijk blijven rondracen.

De betrokkenen melden dat de groep daders tussen de 15 en 19 jaar oud is en zich onaantastbaar wanen (signalement): op scooters racen ze door de wijken, dwingen slachtoffers te stoppen en stelen allerlei spullen. De slachtoffers zijn o.a. telefoons, hun helm, kleding en pinpassen met pincodes afhandig gemaakt.

Update: Reactie van burgemeester van Belzen: “Deze laffe en brutale straatroof heeft mij diep geschokt”

Achtervolging en mes tegen buik

Het slachtoffer van de eerste beroving (16 jaar) reed op zijn scooter over de Ouvertureweg richting de Voordijk toen hij achtervolgd werd door de 4 daders op 3 scooters. Rond 22:45 uur werd hij tot stoppen gedwongen bij de appartementen (voormalige Kompas) aan de Ravesteyndreef en omsingeld door de 4 daders. Eén van de daders duwde daarbij een mes tegen de buik van het slachtoffer. Hij werd gedwongen zijn helm, mobiele telefoon, riem en bankpas met pincode af te geven. De dader eiste ook de sleutels van de scooter en gooide die weg richting een grasveld.

Vriend helpen

De politie komt naar de locatie en start een zoekactie naar de daders, die niet meer worden aangetroffen. Het slachtoffer gaat direct mee met de politie om aangifte te doen. De twee vrienden van het slachtoffer gaan op zoek naar de weggegooide sleutel en vinden deze in het gras.

Na overleg met de politie nemen ze de scooter van het slachtoffer mee om die naar zijn huis in Carnisselande te brengen. Dit lukt, maar op de terugweg worden de twee zelf het slachtoffer van dezelfde berovers als die hun vriend hadden beroofd.

Helpers beroofd

Het is inmiddels 23:30 uur. Terwijl de twee vrienden samen op een scooter terugrijden zien ze aan de Breslau een aantal scooters heel hard rondrijden. Ze weten direct wat er aan de hand is: De omschrijving van de daders, van de beroving een klein uur eerder, komt overeen met deze 4 jongens op 3 scooters. Midden op de autoweg voor de ambulancepost aan de Breslau haalt één van de daders de twee vrienden in en tikt de bestuurder op zijn helm. Ze worden tot stoppen gedwongen en omsingeld.

De slachtoffers merken direct iets opvallends: Ze worden apart gezet en beide door een andere dader beroofd. Eén van hen hoeft alleen zijn telefoon af te geven, daar is de dader ‘tevreden mee’. Ondertussen wordt zijn vriend veel harder behandeld en van meer spullen beroofd: Zijn helm, jas, horloge, mobiele telefoon, bankpas en code moest hij afgeven. De helm leek een specifiek object te zijn waar ze interesse in hadden. Opvallend was ook dat een tweetal van de groep daders, die samen op één scooter zaten, de vlak daarvoor aan de Voordijk gestolen helm nog bij zich hadden.

Getuigen bij ambulancepost

De jongen die het hardst werd aangepakt moest ter plekke zijn telefoon resetten. Een langduring proces waardoor deze beroving ongeveer een half uur heeft geduurd. In de tussentijd zijn minstens 8 automobilisten gepasseerd terwijl ze op de autoweg stonden, zo weet het slachtoffer nog goed. Niemand greep in en/of had door wat er gaande was.

Op een bepaald moment is zelfs een ambulance uit de ambulancepost van Barendrecht aan komen rijden, het raampje rolt omlaag en de inzittende vraag waarom de groep jongeren midden op de autoweg staat. De slachtoffers probeerden met handgebaren duidelijk te maken dat ze werden beroofd, de machtsverhoudingen en disbalans van de situatie was volgens de slachtoffers duidelijk zichtbaar, maar dit signaal bleek niet aan te zijn gekomen bij de ambulancemedewerkers: Nadat één van de daders snel aangaf dat ze van de weg zouden gaan, reed de ambulance weer door. De slachtoffers hadden gehoopt dat de ambulancemedewerker de situatie wel door had en inmiddels de politie had ingeschakeld.

Ouvertureweg

Na de langdurige beroving zijn de jongens thuisgekomen en is de politie weer ingeschakeld. Ook toen zijn er geen daders meer aangetroffen door de politie. Een familielid van één van de slachtoffers is echter nog wel rond gaan rijden door de wijk, op zoek naar de dadergroep. Rond 01:15 uur werden ze nog gezien op dezelfde locatie als eerder: Bij de Concertweg / Ouvertureweg. Hier waren ze echter ook snel weer uit het zicht verdwenen.

Het feit dat de daders nog in de omgeving aanwezig waren, een uur na twee berovingen, is in lijn met de ervaring van de slachtoffers. De daders voelen zich onaantastbaar, het maakt ze niet uit wie je bent, waar ze iemand beroven en of iemand het kan zien. Op de opgevoerde (motor)scooters gaan ze er vandoor, zelfs als de politie op dat moment de straat in zou rijden.

Werken voor onszelf

Hoewel ze volgens de slachtoffers professioneel/gestructureerd te werk wilden gaan, haalden ze toch regelmatig hun gezichtsbedekking weg om met elkaar te kunnen praten. Op de vraag van één van de slachtoffers waarom zijn vriend zoveel harder werd aangepakt kreeg hij te horen: “Wij werken allemaal voor onszelf.” Daarmee zeggende dat ze niet bij elkaar zouden horen en eigen werkwijzen hebben: ieder voor zich, ieder zijn eigen ‘buit’.

Aangifte

Het slachtoffer van de eerste beroving heeft dezelfde avond nog aangifte kunnen doen bij de politie. De twee vrienden die later slachtoffer werden kunnen morgen (Zaterdag 21 augustus 2021) pas bij de politie terecht om aangifte te doen.

Een ieder die iets heeft gezien van de berovingen, of getuige is geweest van de beroving midden op de weg aan de Breslau, kan zich bij de politie melden als getuige (0900-8844). Omwonenden die de daders mogelijk op videobeelden hebben vastgelegd kunnen deze beelden eveneens met de politie delen en/of delen met BarendrechtNU, zodat deze weer kunnen worden gedeeld met de slachtoffers.

Zowel bij de bushaltes op de Ouvertureweg/Voordijk alsook bij de ambulancepost hangen diverse camera’s. Betrokkenen hopen dat deze beelden tijdig kunnen worden veiliggesteld voor nader onderzoek.

Signalementen

De slachtoffers zijn er van overtuigd dat ze alle 3 zijn beroofd door dezelfde groep daders. Deze 4 jongens en hun scooters worden als volgt omschreven:

  • Vier jongens van tussen de 15 – 19 jaar.
  • Allen donker getinte huidskleur / Antilliaanse afkomst.
  • Ze droegen allemaal gezichtsbedekking.
  • Twee van hen waren de twee daadwerkelijke berovers, 2 waren de ‘hulpjes’
  • De twee berovers zijn zo’n 1.85m lang
  • De twee ‘hulpjes’ zijn beiden iets kleiner en zaten samen op één scooter

De scooters worden als volgt omschreven:

  • Alle scooters waren flink opgevoerd, reden heel hard en hebben géén kentekenplaatjes.
  • Scooter 1: Gilera Runner met rode kappen (met daarop één van de berovers)
  • Scooter 2: Gilera Runner zonder kappen (zwart) (met daarop één van de berovers)
  • Scooter 3: Piaggio Liberty, donker van kleur (twee ‘hulpjes’)

« | »