Politieauto (Centrum Barendrecht)

BARENDRECHT – Een 60-jarige man uit India is veroordeeld voor een verkrachting in Barendrecht op 5 november 2018. De rechtbank heeft de man eind februari veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden (2.5 jaar), waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar. Ook moet hij het slachtoffer €2.000 betalen voor immateriële schade.

De man is als spiritueel behandelaar in contact gekomen met de jonge vrouw. Het vergrijp vond plaats in de woning van de man in Barendrecht, waar de vrouw heen ging voor meditatie. Onderdeel van de veroordeling is dat hij de komende 5 jaar niet actief mag zijn in het werkgebied van spiritueel behandelaar/healer. De man was al als spiritueel behandelaar bezig met het genezingsproces van de moeder van het slachtoffer.

Waarschuwing via WhatsApp

Uit de Rechtspraak: “De aangeefster en de verdachte waren op 5 november 2018 omstreeks 18:00 uur in de woning van de verdachte waar de verkrachting plaatsvond. Omstreeks 21:00 uur brachten de politieagenten de auto met daarin de verdachte en de aangeefster tot stilstand. De aangeefster verklaarde vrijwel meteen aan de politieagenten dat een man zijn geslachtsdeel in haar mond had gestopt. In haar later afgelegde verklaringen verklaarde zij op essentiële onderdelen gelijkluidend.” De verdachte heeft in zijn woning het slachtoffer met geweld en andere feitelijkheden gedwongen seksuele handelingen te verrichten, zo stelt de rechter.

Uit de Rechtspraak: “Tevens bevat het dossier voldoende steunbewijs voor de verklaringen van de aangeefster. Zo zagen de politieagenten dat de aangeefster hevig geëmotioneerd was en hoorden zij dat zij huilde. Daarnaast stuurde de aangeefster om 20:11 uur vanuit het toilet in de woning van de verdachte naar haar ex-vriend een WhatsApp-bericht dat zij was verkracht, en dat hij om hulp moest vragen bij haar ouders en de politie.

Veroordeling

De man is (in Nederland) niet eerder veroordeeld geweest. De officier van justitie had 3 jaar cel geeist en een schadevergoeding van €10.000. Uiteindelijk is de man veroordeeld tot 2.5 jaar cel (waarvan een half jaar voorwaardelijk obv 5 jaar proeftijd) en een schadevergoeding van €2.000.

De reclassering merkt op dat de grenzeloosheid en geraffineerdheid waarmee de man te werk is gegaan “zorgelijk kan worden geacht en dat hij het vertrouwen van een mogelijke kwetsbare en/of afhankelijke groep mensen ernstig heeft geschaad. De reclassering geeft dan aan de rechtbank ter overweging mee om als bijzondere voorwaarden een contactverbod met het slachtoffer en verbod op bepaalde werkzaamheden in het kader van spirituele sessies/healings op te leggen en deze bijzondere voorwaarden dadelijke uitvoerbaar te verklaren.

Schuld bij het slachtoffer

De man mag de komende 5 jaar niet in de buurt komen van het slachtoffer of contact met haar zoeken. De veroordeelde man zegt zelf onschuldig te zijn: “De verdachte legt de verantwoordelijkheid voor hetgeen is gebeurd geheel bij het slachtoffer, bij wie volgens de verdachte tijdens de spirituele healing seksuele energie was vrijgekomen en die vervolgens, tegen zijn zin in, zijn penis zo’n 20 à 30 seconden in haar mond zou hebben genomen.

« | »