Briefgeld aan waslijn

DEN BOSCH – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag (Donderdag 22 augustus 2013) voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen twee mannen uit Barendrecht en één man uit Rockanje voor het witwassen van circa 4.500.000 euro. De verdachten waren eigenaar van diverse autobedrijven in Brabant en Zuid-Holland. Zij zouden de miljoenen hebben witgewassen via ingewikkelde leenconstructies tussen hun bedrijven en buitenlandse rechtspersonen, zoals Limiteds.

Verdachten deden voorkomen alsof hun bedrijven jarenlang geld ontvingen uit leningen bij die buitenlandse rechtspersonen. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat die leningen vermoedelijk vals zijn. De geldverstrekkers waren gevestigd in Cyprus, Engeland en Isle of Man. De geldverstrekkers zijn volgens het OM gekocht of opgericht door de verdachten, louter en alleen om niet legale geldstromen te verhullen. De geldverstrekkers kregen via de achterdeur van verdachten geld waarvan de legale herkomst niet duidelijk was. Door het vervolgens via de voordeur aan de autobedrijven uit te lenen werden de miljoenen euro’s witgewassen.

De officier van justitie zei op zitting dat de fraude langdurig en systematisch heeft plaatsgevonden: “Eigen financieel gewin stond hierbij voorop.” De officier van justitie noemde het handelen van verdachten ondermijnend: “Het tast niet alleen het vertrouwen in het financieel-economisch verkeer aan, maar het leidt ook tot benadeling van derden. Zo is de belastingdienst misleid voor miljoenen euro’s. De samenleving moet daarvoor opdraaien.” Daarnaast leidt dit tot concurrentievervalsing in de autobranche. De eerlijke autobedrijven zijn hiervan de dupe. Het Openbaar Ministerie vindt daarom forse gevangenisstraffen op zijn plaats. Tegen de hoofdverdachte eiste de officier tijdens de zitting vier jaar celstraf. De twee andere verdachten hoorden drie en twee jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Op de zitting verzocht de Officier van Justitie om de geldbedragen waarmee werd witgewassen af te nemen van de verdachten. Tevens is een ontnemingsvordering aangekondigd. Dit zorgt ervoor dat de verdachten hun financiële voordeel, die is voortgekomen uit de strafbare feiten, wordt afgenomen. Er is voor 1,5 miljoen euro beslag gelegd op onder meer bankrekeningen van verdachten.

Bron: Openbaar Ministerie

« | »