Testvluchten van defensie zorgen voor 'harde knallen' in Barendrecht

BARENDRECHT – De afgelopen twee dagen zijn er al tot drie keer toe harde doffe knallen te horen in Barendrecht. Deze worden veroorzaakt door een straaljager die door de geluidsbarrière gaat.

Defensie heeft laten weten dat het hier om ‘geautoriseerde testvluchten’ gaat. Tijdens deze vluchten oefenen piloten scenario’s waarbij ze bijvoorbeeld denkbeeldige tegenstanders te snel af moeten zijn. Normaal gesproken probeert Defensie deze vluchten boven zee uit te voeren om overlast te voorkomen, maar bij testvluchten zit dit iets anders. De F-16 heeft tijdens dergelijke vluchten een beperkte hoeveelheid brandstof aan boord. Hierdoor kunnen ze het oefengebied dat boven zee ligt niet meer bereiken vanaf vliegbasis Volkel. Op dat soort momenten hebben ze op grote hoogte een oefengebied boven land ingesteld.

De knal is niet alleen in Barendrecht goed te horen, op Twitter komen vele meldingen binnen uit de wijde omtrek: Zuid-Holland, Brabant en Zeeland. Op woensdag 21 augustus was al één knal te horen, vandaag (Donderdag 22 augustus 2013) zijn er opnieuw twee knallen te horen geweest. De laatste was te horen om vijf over half vier vanmiddag.

« | »