Audio: Privé straalvliegtuig met problemen boven Barendrecht veilig geland

BARENDRECHT – [Audio + Foto’s + Video] Een zakelijk privévliegtuig heeft gisteravond (Zaterdag 30 juli 2016) lange tijd boven Barendrecht en omgeving gevlogen vanwege mogelijke problemen met het landingsgestel. De piloot kreeg in de cockpit een waarschuwing dat het landingsgestel niet veilig was (niet gelockt). De piloot heeft hierover langdurig contact gehad met de verkeerstoren van Rotterdam The Hague Airport, ondertussen vloog het toestel meer dan 15 keer op 600 meter over Barendrecht. Het vliegtuig kwam uit Londen gevlogen.

Ondanks de zorgelijke situatie is er geen enkele sprake geweest van chaos of paniek tijdens de communicatie van de piloot met de verkeerstoren. De partijen zijn continue met elkaar in gesprek gebleven om te zoeken naar een oplossing.

Controles

De piloot heeft tijdens de vlucht boven Barendrecht diverse veiligheidsprocedures doorlopen. Ook is er, via de verkeerstoren, contact geweest met het bedrijf die eigenaar is van het toestel. Het betreffende bedrijf, Euro Jet, verhuurt (luxe) privé jets aan haar klanten. Het betrof in dit geval een straalvliegtuig waardoor deze behoorlijk veel lawaai maakte bij het overvliegen.

Rond 8 uur ‘s avonds is ook de politiehelikopter de lucht in gegaan om met de camera onder de helikopter naar het landingsgestel van het vliegtuig te kijken. Het vliegtuig is op verzoek van het bedrijf nog langer blijven rondvliegen om meer brandstof te verbranden (waardoor het vliegtuig lichter werd). De piloot heeft hierbij extra G-krachten los gelaten op het toestel in de hoop dat het landingsgestel op zijn plek zou “vastklikken”.

Noodlanding

Uiteindelijk is besloten om een noodlanding te maken op het vliegveld. Hulpdiensten stonden hier klaar bij de landingsbaan. Het toestel is hier zonder verdere problemen geland en niet veel later weggesleept. Een toestel van Turkish Airlines moest hierdoor eventjes wachten tot hij kon landen. Rond 21:15 was de baan weer volledig vrijgegeven.

Beluister ook de communicatie terug tussen de piloot en de verkeerstoren (let op: dit betreft een montage van 1,5 uur audio, tussenpozen zijn er tussenuit geknipt zodat het 1 lang gesprek is geworden)

Lees hier alle updates terug in chronologische volgorde. Geïnteresseerd in vliegtuigen (boven Barendrecht)? Volg dan ook BarendrechtNU Vliegtuigen op Twitter.

Foto’s

Video
Video: BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »