FIOD neemt dure voertuigen in beslag aan Noldijk, 59-jarige man aangehouden

BARENDRECHT – [Video] De FIOD heeft afgelopen week 11 verdachten aangehouden in het kader van het debet- en creditcard project. In totaal zijn tien woningen doorzocht, waaronder een woning in Barendrecht. Ze worden alle 11 verdacht van (gewoonte) witwassen en belastingfraude. De verdachten maakten gebruik van een debet- of creditcard van een buitenlandse rekening, maar zij gaven geen buitenlands vermogen op bij hun belastingaangiften.

Afgelopen dinsdagochtend namen agenten diverse voertuigen in beslag bij een woning aan de Noldijk in Barendrecht. De woning is doorzocht en een 59-jarige man is aangehouden en een 57-jarige vrouw is gehoord.

Zwartsparen mag niet lonen

Alle verdachten hebben met de buitenlandse betaalkaart tienduizenden euro’s contant opgenomen bij de pinautomaat. Daarnaast deden zij grotere aankopen met de betaalkaarten, zoals bijvoorbeeld voor €7.000 winkelen bij een groot warenhuis.

Er is beslag gelegd op bijna 90.000 euro contant geld (deels verstopt in een verborgen ruimte), onroerend goed, bankrekeningen en een Ferrari, een Aston Martin en een motorfiets, omdat misdaad niet mag lonen.

Debet- en Creditcard project

De strafrechtelijke onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket. De onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van een analyse van de Belastingdienst van gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse betaalkaarten.

Het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst hebben de handen ineen geslagen om het probleem van niet-aangegeven buitenlands vermogen aan te pakken. Het doel is om gezamenlijk tot een rijksbrede en integrale aanpak van dit verschijnsel te komen. De Belastingdienst betrekt komende periode meer kaarthouders in haar toezicht. De verwachting is dat dit tot meer belastingaanslagen en boetes gaat leiden en mogelijk ook tot strafrechtelijke onderzoeken.

Inkeerregeling

Belastingplichtigen met verzwegen inkomsten en/of (buitenlands) vermogen kunnen gebruik maken van de zogenoemde ‘inkeerregeling’. De inkeerregeling houdt in dat mensen hun tot nu toe niet gemelde inkomen of vermogen bij de Belastingdienst kunnen aangeven. Met ingang van 1 juli 2015 bedraagt de boete 60% van de ontdoken belasting. Als de Belastingdienst zelf ontdekt dat mensen verzwegen inkomen of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot 300%.




Video: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)



« | »