FOTO'S: Veiligheisdag Barendrecht 2019

BARENDRECHT – [Foto’s] Vandaag (Zaterdag 12 oktober 2019) vond op het gemeentehuisplein de jaarlijkse Veiligheidsdag plaats. Op het plein voor het gemeentehuis konden bezoekers terecht voor een grote diversiteit aan informatiestands en activiteiten van de verschillende hulpdiensten.

Uiteraard waren de politie, brandweer en ambulancedienst ter plaatse, maar daarnaast waren er ook informatiekraampjes, voertuigen en demonstraties door o.a. het Rode Kruis, de BOA’s van de gemeente en RET, Buurtpreventie, het Waterschap, ProRail, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het lokale Kijk op Welzijn.

Veiligheidsdag

Een populaire activiteit voor de kinderen was het zelf vasthouden en spuiten met de brandweerslang. Voor de nog kleinere kinderen was er een draaimolentje. Voor de jongeren en volwassenen werd er informatie verstrekt over reanimeren en het gebruik van de AED. In de tent van het Rode kruis werd gedemonstreerd hoe slachtoffers worden opgevangen, behandeld en vervoerd. In de EHBO tent konden bezoekers nepwonden op hun hand of gezicht laten maken.

Voertuigen

Op het plein was ook een nieuw model van een ambulance te bekijken. Het voertuig bevat diverse nieuwigheden om het voor zowel ambulancemedewerkers alsook de patiënt prettiger te maken. Zo bevat deze ambulance, waarvan er momenteel één op proef in onze regio wordt ingezet, een speciale automatische brancard. Nadat een persoon, bijvoorbeeld een op de grond gevallen slachtoffer, op de brancard is gelegd kan deze automatisch omhoog komen. Momenteel moet ambulancepersoneel dit nog handmatig doen. De ramen in de ambulance zijn eveneens automatisch getint: Als het voertuig stilstaat zijn de ramen geblindeerd (ivm privacy) en zodra het voertuig gaat rijden kan er weer door de patiënt door de ramen naar buiten worden gekeken.

ProRail toonde op het plein diverse hulpmiddelen en voertuigen die worden ingezet bij incidenten met een trein. Voor de kinderen was vooral de quad die ook over het spoor kan rijden en bijzondere verschijning.

De brandweer van Barendrecht was eveneens aanwezig en trok regelmatig de aandacht met een luide sirene. De verschillende voertuigen konden van binnen en buiten worden bekeken.

Autodiefstal

‘s Middags werd er op het plein een demonstratie gegeven van een ‘digitale autodiefstal’: Tegenwoordig hebben auto’s steeds vaker een keyless entry-systeem (zonder sleutel de deur openen en motor starten). Dit systeem brengt ook risico’s met zich mee doordat criminelen het signaal vanuit uw woning kunnen ‘verlengen’ naar de auto en deze zo openen. Op deze manier werd de auto van een bezoeker van het evenement ‘gestolen’. Uiteraard werden er tips gegeven om diefstal op deze wijze te voorkomen.
Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »