Aangepast sporters CAV Energie pakken 4x brons en EK kwalificatie in Berlijn

BARENDRECHT – [Foto’s] Jurwensly Elisabeth en Nienke Timmer, beiden lid van atletiekvereniging CAV Energie uit Barendrecht, hebben hun internationale debuut gemaakt tijdens de IDM Berlin Leichtatletik. Op 20-22 juni deden zij daar samen met de andere talenten van aangepast atletiek mee aan de wedstrijden. Dat zij hier naar toe konden komt mede door de Johan Cruijff stichting. En wat is er mooier dan onder begeleiding van de Bondscoaches en talentcoach een wedstrijd te mogen lopen/rijden.

Jurwensly

Jurwensly is sinds begin dit jaar lid bij CAV Energie en rijdt in een wheeler (wheelen is voor rolstoelgebruikers, wat hardlopen is voor mensen zonder rolstoel). Op vrijdag heeft hij de 100 meter gereden, zaterdag de finale van de 100 meter, de 400 meter en de 800 meter en op zondag de 200 meter. Behalve dat het zijn eerste internationale wedstrijd was, was dit zelfs voor Jur zijn eerste wedstrijd. De omstandigheden in Berlijn waren zwaar, er stond veel wind en het regende regelmatig, daarnaast was het een zware week, waarin hij eerst is geclassificeerd. Hij is net zoals verwacht in een T34 klasse terecht gekomen. Deze classes zorgen ervoor dat de wedstrijden zo eerlijk mogelijk kunnen verlopen. Immers de ene handicap is de andere niet en daarom zijn er verschillende klasse.

Jurwensly heeft het buitengewoon goed gereden en haalde vrijdag een tijd van 23:66 en in de finale op zaterdag een tijd van 24:52 op de 100 meter, welke goed was voor een bronzen medaille. Zaterdag moest hij naast de finale van de 100 meter ook de 400 meter rijden. En ook hier haalde hij een bronzen medaille met een tijd van 1:32:79 min. Maar ook de 800 meter moest zaterdag gereden worden. De 800 meter had volgens Jur 400 meter korter mogen zijn. Want na een ronde ging het niet goed. Toch haalde hij een mooie tijd van 3:53:31. Je zal op je eerste toernooi zoveel op een dag moeten rijden. Zondag mocht hij ook nog op de 200 meter uitkomen en dit ging weer bijzonder goed met een tijd van 46:70 sec. En dit was wederom een bronzen medaille. Jurwensly kan kijken op een geslaagd toernooi waar hij drie bronzen medailles heeft gehaald.

Nienke

Nienke is begin dit jaar als Wheeler begonnen bij CAV Energie. Atleten met een beperking worden gekeurd en krijgen naar aanleiding van hun handicap een klasse toe bedeeld. Eind maart dit jaar had Nienke de nationale keuring. Hier bleek dat de spasme in haar benen onvoldoende was om in de klasse voor het wheeleren te komen. Ze werd wel geclassificeerd in een lopers klasse T35. Nienke die alleen voor de langere afstanden gebruik maakt van haar rolstoel, besluit om te kijken of het lukt om de 100 en 200 meter, die voor haar klasse paralympisch zijn, te gaan lopen.

De eerste trainingen vallen niet tegen en Nienke gaat door met sprinten. De eerste wedstrijd was op 9 mei in Utrecht tijdens de Runnersworld trackmeeting. Op de 100 meter staat een Nederlands record (26.19) en het Nederlands record op de 200 meter is vacant zonder limiet. Nienke verbreekt daar het Nederlands record op de 100 m met een tijd van 19:49. Ook zet zij een tijd neer van 42:23 op de 200 meter ook goed voor een Nederlands record. Beide tijden liggen dicht tegen de limieten aan van het EK deze zomer in Swansea.

Op 31 mei jl. vond in Emmeloord de Open Nederlands Kampioenschappen voor atleten met een handicap plaats. Nienke deed daar mee aan zowel de 100 meter als de 200 meter. Op de 100 meter liep zij een PR met een tijd van 18:28. Dit is ruim onder het limiet voor Swansea, die op 19:30 staat. Deze tijd telt nog niet mee, want om een limiet te lopen moet je eerst internationaal gekeurd zijn. Ook loopt zij een PR op de 200 meter met een tijd van 39:77. Ook deze tijd is ruim onder het limiet van Swansea, die op 42:20 staat. Beide tijden zijn wel weer een verbetering van haar eigen Nederlands record.

Finales

Nienke mocht op vrijdag 20 juni de 100 meter lopen en op zaterdag 21 juni de finale van de 100 meter. Daarnaast had zij op zondag een 200 meter. Ook Nienke moest nog internationaal gekeurd worden en na de ervaring van vorige keer waarbij ze te licht beperkt bleek voor de wheeler was het ook deze keer erg spannend. Dinsdags was de classificatie en die kwam uit op een T38, dit is een zwaardere klasse dan waarin zij in Nederland geclassificeerd was. Wel wordt er dan nog altijd tijdens een wedstrijd gekeken of dit de juiste klasse is. Omdat er een hogere klasse uit was gekomen, hadden de coaches al gezegd dat als zij na de wedstrijd inderdaad een T38 zou worden, ze bezwaar zouden indienen.

De 100 meter op vrijdag liep Nienke een tijd van 23,61 sec. En de klasse werd een T38. Dus een bezwaar. Zaterdag werd Nienke uitgenodigd voor een herclassificatie en werd wederom een wedstrijd van haar bekeken. Op Zaterdag liep zij mee met de andere atleten in de T38. Hier was duidelijk het verschil te zien. Ze kwam in de serie duidelijk als laatste binnen. Met een tijd van 20:25 sec. En daarna de verlossende woorden van de classificatie het bezwaar is gegrond verklaard en Nienke is internationaal ook een T35. Dit was wel spannend want het verschil is, of meelopen met de top in T35 of onderaan in de T38, dan gaat toch de voorkeur uit naar de T35.

Omdat Nienke nog geen 18 is krijgt zij over twee jaar nog een keer een classificatie. Dan krijgt haar classificatie de status confirmd en zal ze in die klasse blijven. Na dit alles moest Nienke op zondag nog een 200 meter lopen. Nienke had in de T35 klasse al eerder onder de limieten voor het EK in Swansea gelopen. Zou ze in deze omstandigheden dit ook kunnen? Vol spanning werden alle wedstrijden al via de live stream gevolgd, maar nu helemaal en toen … deed de live stream het niet. Dan is het wachten op bericht uit Duitsland en daar kwam er een bericht op Twitter van de talentcoach: “Laatste goede dag met een dik pr van 2m voor speerwerpster Lara Baars en een EK Kwalificatie op 200m Nienke Timmer”.

Met een tijd van 40:05 zit ze onder de limiet voor het EK. En deze tijd was ook goed voor een bronzen medaille. Ze heeft 11 juli in utrecht nog de mogelijkheid om de EK limiet op de 100 meter te lopen.

Al met al twee toppers van CAV Energie die mooie dingen uit Berlijn mee terug genomen hebben.

Foto’s: Nienke Timmer en Jurwensly ElisabethBekijk hier meer artikels uit de categorie Sport


Fotograaf: Thomas Huisman & Germa Timmer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »