Streep door plan voor 36 flexwoningen aan de Maasstraat: "Een goed idee op de verkeerde locatie"

BARENDRECHT – Wethouder van der Linden heeft vanavond (Dinsdag 14 maart 2023) tijdens een commissievergadering over het plan voor flexwoningen aan de Maasstraat voorgesteld om het plan terug te trekken. In het uur daarvoor waren zowel omwonenden, die inspraken, alsook commissieleden kritisch over de plannen en het (participatie)proces rond het plan.

Tientallen omwonenden waren aanwezig tijdens de vergadering en enkele van hen spraken in. Voorafgaand aan de vergadering hadden commissie- en raadsleden al een brief ontvangen van een groep van zo’n 30 omwonenden (PDF). Volgens hen waren er diverse problemen met het plan, waaronder de leefbaarheid en sociale veiligheid in de wijk, de verkeersveiligheid, de parkeerdruk en een afname van groenvoorziening en het gebrek van bescherming van beschermde diersoorten. “Een goed idee op de verkeerde locatie“, zo werd het plan in een oneliner door buurtbewoners samengevat.

Plan teruggenomen

Nadat omwonenden als inspreker en commissieleden van zowel coalitie- als oppositiepartijen hun mening kenbaar hadden gemaakt, stelde wethouder Van der Linden zelf voor om het plan terug te nemen en niet voor te leggen ter besluitvorming door de gemeenteraad. Er bleek geen draagvlak voor het plan. Wel benadrukte de wethouder dat er vanavond (Dinsdag 14 maart 2023) belanghebbenden hebben gesproken tégen de plannen, maar dat er ook mensen vóór de plannen zijn die vanavond (Dinsdag 14 maart 2023) niet hebben ingesproken. Hij refereerde hierbij naar starters en een voorbeeld van een vrouw die samen met haar zoon na een scheiding bij haar ouders moest gaan wonen; Deze mensen spraken vanavond (Dinsdag 14 maart 2023) niet in, maar hebben wel belang bij nieuwe, extra, woningen in Barendrecht.

De commissieleden hebben ingestemd met het ‘terugnemen’ van het voorstel door de wethouder/het college. Het voorstel is daardoor van tafel en zal voor deze locatie hoogstwaarschijnlijk ook niet terugkeren. De wethouder zag er geen heil in om aan het plan te gaan schaven, of met woningen ‘te gaan schuiven’ om het plan alsnog passend te maken. Er zal weer van begin af aan moeten worden begonnen om één of meer nieuwe locaties te vinden en onderzoeken.

Foto’s: Impressie van hoe de twee blokken met in totaal 36 flexwoningen eruit hadden kunnen gaan zien. De impressies (PDF) werden aan omwonenden getoond tijdens een informatieavond in het gemeentehuis.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »