Installatie/Eed afleggen nieuwe gemeenteraadsleden Barendrecht 2014

BARENDRECHT – [Fotoalbums + Video’s] Afgelopen woensdagavond 26 maart werd er in het gemeentehuis van Barendrecht afscheid genomen van de gemeenteraadsleden die niet in de nieuw gekozen gemeenteraad zitten. Om acht uur verzamelde raadsleden, vrienden, familie en belangstellenden zich in de raadszaal.

Afscheid nemen

[Video] Gedurende de avond werden vertrekkende raadsleden toegesproken door onder andere de burgemeester en de nestor (oudste raadslid) van de gemeenteraad Diny Koen-Diehle. Resultaten, anekdotes, persoonlijke eigenschappen, belangen en samenwerkingen werden zowel geprezen als op de hak genomen. De vertrekkende gemeenteraadsleden kregen vervolgens zelf nog de ruimte om te reageren, mensen te bedanken en in sommige gevallen toch nog even collega’s of partijen op ludieke manieren ‘in de schijnwerpers’ zetten. Woordgrappen en verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen werden daar veelvuldig voor gebruikt.

Een deel van de raadsleden verliet de gemeenteraad vanwege een tekort aan stemmen. Door de komst van Echt Voor Barendrecht, die bij de verkiezingen direct 9 zetels behaalde, moesten de meeste andere partijen wel zetels verliezen. Gevolg hiervan is dat enkele raadsleden gedwongen de gemeenteraad moesten verlaten. Toch waren er ook die op eigen initiatief stopte. Andere ambities of persoonlijke wensen waren hier voornamelijk de achterliggende reden van. In totaal hebben 17 van de 29 gemeenteraadsleden afscheid genomen.

Koninklijke onderscheidingen

Tijdens het afscheid van de gemeenteraadsleden waren er een aantal gelukkige die een (koninklijke) onderscheiding kregen. De volgende gemeenteraadsleden ontvingen een onderscheiding:

Corrie Righolt-Dam (al 16 jaar actief voor het CDA in Barendrecht), Michiel van Kruijsbergen (GroenLinks) en Diny Koen-Diehle (PvdA) kregen de gemeentelijke onderscheiding opgespeld, omdat zij zich gedurende een lange periode op bijzondere wijze hebben ingezet. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van hun activiteiten werden Corry Righolt-Dam, Michiel van Kruijsbergen en Fred Meeuwissen (VVD) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Installatie nieuwe gemeenteraadsleden

[Video] Door de grote verschuiving in het Barendrechtse politieke landschap moesten er niet alleen veel leden afscheid nemen, maar er kwamen ook veel nieuwe raadsleden voor terug. Op donderdagavond 27 maart werden zij tijdens een openbare vergadering geïnstalleerd. Ieder nieuw raadslid legde de eed af en werd hiermee officieel gemeenteraadslid.

Na een korte vergadering, waarin de raadsleden tevens een cadeau uit handen van de burgemeester kregen, konden de huidige en nieuwe gemeenteraadsleden elkaar feliciteren. Net als tijdens het afscheid van de raadsleden zat de publieke tribune ook bij de installatie van nieuwe leden weer erg vol. Familie, vrienden en andere belangstellenden konden na een korte vergadering hun felicitaties overbrengen aan de (nieuwe) gemeenteraadsleden.

Fotoalbums

Video’s

Vertrekkende gemeenteraadsleden

Installatie/Eed nieuwe gemeenteraadsledenBekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »