Archieffoto: Gemeenteraadszaal

BARENDRECHT – De politieke partijen praten vanavond (Woensdag 4 april 2018) om 20:00 uur in het gemeentehuis verder over het vormen van een nieuwe coalitie. CDA lijsttrekkers Peter Luijendijk laat namens zijn eigen partij, SGP/CU, VVD, PvdA, GroenLinks en D66 weten dat ze de vragen, die tijdens de vorige vergadering door de EVB zijn gesteld, in het openbaar willen beantwoorden.

Zes partijen (CDA, SGP/CU, VVD, PvdA, GroenLinks en D66) hebben aangegeven om, naast een informele fase van verkenning, dit ook in een publieke fase te willen doen. In de eerste vergadering stelde de EVB, als grootste partij, een aantal vragen aan alle partijen. Die vragen willen de zes partijen in het openbaar beantwoorden“, aldus Luijendijk.

Openbare vergadering

Hoewel deze zes partijen hebben gekozen voor deze openbare vergadering weten ze nog niet of EVB (14 vd 29 zetels) deze aanpak steunt. Peter Luijendijk: “Het is deze 6 partijen niet duidelijk of de door alle 7 partijen voorgestane transparantie, in de vorm van een extra openbare vergadering, mede kan steunen op de fractie van de EVB. Deze vraag kan ons inziens alleen door de EVB zelf beantwoord worden.

Na de vorige (openbare) vergadering gaven ‘de zes’ aan dat ze niet alleen met de EVB wilden samenwerken. De partijen gaven aan alleen een coalitie te willen vormen met minimaal 3 partijen, om scheve machtsverhoudingen te voorkomen. Geen enkele partij sloot een andere partij uit, alle combinaties bleven daardoor open.

Transparant proces

Besloten werd een week de tijd te nemen om gesprekken te starten om te bezien of er een basis is waar voldoende chemie uit zou blijken. Peter Luijendijk: “Vandaag zal dat gebeuren in een openbare vergadering. Alle partijen hechten aan een zorgvuldig en transparant proces. In de openbare fase van woensdagavond krijgen alle partijen de kans om hun mening uit te spreken over mogelijke coalities die recht doen aan een betrouwbaar, evenwichtig en stabiel bestuur voor de komende periode.  De hoop is dat er snel een coalitie gevormd kan worden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »