Voormalig waterschapsgebouw aan de Rijnstraat (Edudelta)

BARENDRECHT – De gemeenteraad is vanavond (Dinsdag 30 januari 2018) akkoord gegaan met de randvoorwaarden voor nieuwbouw op de locatie van het voormalige waterschapsgebouw aan de Rijnstraat. Op dit moment maakt het Edudelta College nog gebruik van het gebouw.

Met het vaststellen van de nieuwe stedenbouwkundige randvoorwaarden is er groen licht voor de ontwikkelaar om een ontwerp te maken voor een nieuw gebouw met woningen. Het huidige gebouw zal daarvoor op nog onbekende termijn worden gesloopt. Wel zullen bepaalde historische elementen, zoals de kunstwerken op de gevel, worden verwerkt in het nieuwe gebouw.

Poort van Barendrecht

Tijdens een eerdere informatieavond werd duidelijk dat de gemeente graag een ‘poort’ wil creëren bij de 1e Barendrechtseweg. Door op de locatie van het waterschapsgebouw een gebouw te plaatsen die (bijna) net zo hoog is als het gebouw aan de overkant, moet er een soort toegangspoort ontstaan.

Zie ook: Plan: ‘Poort van Barendrecht’ met nieuwbouw op Edudelta locatie aan de Rijnstraat

Politiek

CDA Barendrecht sprak tijdens de vergadering: “Met dit besluit bepalen we de aanblik van Barendrecht voor de komende 40 jaar“. Alle partijen lijken het erover eens dat er woningen bij moeten komen in Barendrecht. De PvdA probeerde de wethouder nog zo ver te krijgen om onderzoek te doen naar commerciële en maatschappelijke invulling van de begane grond van het gebouw, vergelijkbaar met gebouw De Boom. Aan dit verzoek werd geen gehoor gegeven. Het gebouw zal worden gevuld met woningen.

Alle partijen hebben ook ingestemd met een amendement: Deze voegt een aantal voorwaarden toen aan de randvoorwaarden om te zorgen dat het gebouw in de bestaande bebouwing past. Onder andere de overgang van de nieuwbouw naar het beschermde dorpsgezicht aan de 1e Barendrechtseweg krijgt hierin extra aandacht: “karakteristieke ritmiek” van de hoogte van de gebouwen behouden en de “architectonische overgang” respecteren. Het gebouw zal uiteindelijk vermoedelijk iets hoger worden dan De Boom (gebouw aan de overkant vd 1e Barendrechtseweg), de SGP/CU gaf aan dit te kunnen accepteren omdat het plan is om parkeerplaatsen (half) ondergronds te maken, daardoor wordt het gebouw iets hoger.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »