Graffitikunstwerk 'The TTO Experience' onthuld op Calvijn Groene Hart

BARENDRECHT – [Foto’s] Gisterenmiddag is op de tweetaligonderwijsvleugel van Calvijn Groene Hart een veelzeggend graffitikunstwerk onthuld door wethouder Peter Luijendijk en zes leerlingen die het ontwerp hebben verzorgd.

Het kunstwerk staat symbool voor de algehele tto-ervaring. Tto-onderwijs, oftewel tweetalig onderwijs, hoort namelijk een leerervaring van ongekende omvang te zijn en die wil Calvijn Groene Hart de leerlingen zeker bieden.

Graffiti op de muur

Voor de kerstvakantie heeft de school alle tto-leerlingen gevraagd hun ideeën over tto weer te geven in een tekening om die te kunnen gebruiken als muurschildering. Tto-kunstdocent Jeanita van Eijsden heeft zes ontwerpen vervolgens in een collage samengevoegd.

Tenslotte is dit ontwerp als graffiti op de muur in de tto-vleugel aangebracht en kreeg het de naam ‘The TTO Experience’. Calvijn Groene Hart nodigt u van harte uit het tto-kunstwerk te komen bekijken. Dat kan aanstaande vrijdag tijdens de open dag op de ‘B2-vleugel’.

Tweetalig onderwijs

Tto gaat niet alleen over het leren van Engels, maar eveneens over een andere manier van leren. De tto-leerlingen maken zich namelijk veel kennis en vaardigheden eigen terwijl ze zich de tweede taal zo goed leren. Deze leerstrategie draagt samen met de internationale perspectieven bij aan de bijzondere persoonsontwikkeling van de leerling.

Het motto van Calvijn Groene Hart is ‘Verleg je grenzen’, zoals ‘Broaden your horizon’ in het kunstwerk aangeeft. Je kunt ‘The TTO Experience’ zelf op allerlei manieren invullen, maar teamleider tto David Williams is sowieso zeer tevreden over de invulling die de leerlingen aan het kunstwerk gegeven hebben. Het kunstwerk laat iemand zien, die heel graag tto wil ervaren en daarmee een ontdekkingsreis wil beginnen. In de doorlopende lijnen van de haren van de dame op de schildering volg je haar reis in het tto-concept en zie je dat ze haar grenzen verlegt. Waar komt ze terecht als ontwikkeld persoon, als Europees burger of als wereldburger? Is haar perspectief niet groter dan de aarde? Maakt ze keuzes voor de ruimte of de vredesduif? Hoe wil ze het verschil maken?

Calvijn Groene Hart is volop bezig met het verder ontwikkelen van het programma voor tweetalig onderwijs. Een van de vleugels van het prachtige schoolgebouw is tegenwoordig speciaal voor tto ingericht en vormt een mooie thuisbasis voor tto-leerlingen en tto-personeel. Hier hoort natuurlijk ook vergroting van de zichtbaarheid van tweetalig onderwijs in de school bij. Het kunstwerk levert daar een mooie bijdrage aan.
Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »