Dr. Tuk op Calvijn: "Think before you wee"

BARENDRECHT – [Video] Vorige week gaf Dr. Mirjam Tuk de Calvijn Groene Hartleerlingen uit atheneum 6 een inspirerend gastcollege en een kijkje in haar leven als wetenschapper. Zij heeft zelf als leerlinge op het vwo van Calvijn gezeten, studeerde vervolgens psychologie en promoveerde daarna met een onderzoek waarmee ze in 2011 winnaar werd van de Ig Nobelprijs voor de geneeskunde. Op dit moment is ze onderzoeker en assistent professor aan de Imperial College Business School in London.

Zelfcontrole

Dr. Mirjam Tuk doet onderzoek naar de invloed van verschillende fysiologische factoren (determinanten) op de zelfcontrole van mensen. Zelfcontrole, zoals niet overmatig eten en het niet overtreden van sociale normen, beïnvloedt je dagelijks functioneren. Zo zorgt honger bijvoorbeeld voor een afname van je zelfcontrole. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een betere zelfcontrole succesvoller zijn.

Beslissen, dan plassen

In het onderzoek waarvoor Dr. Mirjam Tuk de Ig Nobelprijs ontving, keek ze naar de invloed van blaascontrole op het nemen van beslissingen. Ze toonde aan dat mensen met een volle blaas beter doordachte beslissingen maken (‘think before you wee’). Hiermee is blaascontrole de eerste fysiologische determinant die zorgt voor een toename van de zelfcontrole in plaats van een afname.

Ig Nobelprijs

De Ig Nobelprijs is bestemd voor onderzoek waar je misschien eerst om moet lachen, maar dat je vervolgens wel aan het denken zet. De prijzen worden een week voor de echte Nobelprijzen uitgereikt. Nadat Mirjam haar prijs ontvangen had, was er veel internationale belangstelling van de pers voor haar onderzoek. Ook in het programma Big Bang Theory wordt verwezen naar haar onderzoek (vanaf 14:50).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »