Jandino in gesprek met leerlingen Focus Beroepsacademie over respect: ‘Wat is echt?’

BARENDRECHT – [Foto’s] Vorige week stond ‘De week van respect‘ in de schijnwerpers bij de Focus Beroepsacademie in Barendrecht. De leerlingen hebben stil gestaan bij het thema ‘Wat is echt?’. Om dit project mooi te kunnen afsluiten heeft de school Jandino Asporaat als gastspreker mogen ontvangen.

De leerlingen van leerjaar drie kregen de mogelijkheid om hem vragen te stellen over zijn privéleven en over zijn shows.

Vragenvuur

Jandino beantwoordde -zonder uitzondering- openhartig alle vragen van de nieuwsgierige leerlingen. In de loop van het gesprek waren er steeds meer leerlingen die Jandino toch ook wel een vraag wilde stellen: Over zijn jeugd, zijn passies, het afgelasten van zijn theatertour en de financiële consequenties, zijn privéleven, werk en geld verdienen, het gezinsleven, maar ook over de keuzes en fouten die hij (als BN’er) wel eens maakt en hoe hij hiermee omgaat. Zo kwam bijvoorbeeld het ‘media conflict’ met de heren van Veronica Inside (VI) aan de orde: Waarbij Jandino de conclusie trok dat hij daar een grote fout maakte en zich niet tot het niveau van pesten/vernederen van VI had moeten verlagen door ze tijdens een voetbalgala te ‘roasten’. Ook hier werd teruggekoppeld naar de kern van het gesprek: Hoe ga je respectvol met elkaar om. Hij werd na dat media conflict gezien als de pestkop, terwijl hij zo zelf helemaal niet wil zijn, maar zich wel liet meeslepen in het conflict. Een fout, zo concludeerde Jandino: Blijf jezelf.

Levensbeschouwing

Mevrouw Sikar, docent levensbeschouwing en coördinator van de week van respect op Focus Beroepsacademie: “De afgelopen twee jaar hebben de leerlingen uit leerjaar 3 bij levensbeschouwing alleen theoretische en online lessen kunnen volgen vanwege de coronamaatregelen. Uitstapjes maken en gastsprekers uitnodigen, wat het vak levensbeschouwing juist zo bijzonder maakt, was niet mogelijk. We kwamen als vakgroep op het idee dat de leerlingen een persoon hoorden te ontmoeten die ze niet snel zouden vergeten.

De leerlingen zijn tijdens de lessen van afgelopen vrijdag uitgedaagd om na te denken over het leven van Jandino.  Ze hebben meningen uitgewisseld over hoe respect overgedragen dient te worden tijdens films of shows en ze hebben gesproken over de vraag: hoe weet jij nou wat echt is in de media?

Of de leerlingen al hun bevindingen hebben gedeeld met Jandino? Mevrouw Sikar: ‘Nee, maar dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat ze uitgedaagd worden om na te denken en dat ze hierover een mening vormen met elkaar. Dit is ook zeker gelukt. Uiteindelijk heeft Jandino ze veel meer stof gegeven om na te denken over hun eigen toekomst en hoe zij respect daarin kunnen verwerken. Al met al dus een zeer geslaagde afsluiting van de week van respect op Focus Beroepsacademie.

Na afloop nam Jandino nog uitgebreid de tijd om met iedereen -in sneltreinvaart- op de foto te gaan.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs


Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »