Sophie van Es van de Rehobôthschool wint landelijke fotowedstrijd Veteranendag

BARENDRECHT – Sophie van Es van de Rehobôth basisschool uit Barendrecht heeft de fotowedstrijd Veteranendag gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door het ministerie van Defensie. Schoolklassen uit heel Nederland maakten deze week foto’s rondom het thema veteranen en de betekenis van de Witte Anjer. Een week lang kon online worden gestemd op 10 finalisten die door een jury waren geselecteerd.

Ik ben zo blij! Ik had echt niet gedacht dat mijn foto door zou gaan naar de finale.” Sophie mag met haar klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal en ontmoet koning Willem-Alexander. Daarnaast maakt ze een vlucht in een oude Dakota. “Ik heb er nu al heel veel zin in. Hoewel ik het wel spannend vind, de koning ontmoet je niet elke dag.

Waardering

Het Nationaal Comité Veteranendag organiseert samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd. Zo willen ze het belang van vrede bijbrengen en de waardering voor veteranen aanwakkeren. Deelnemende scholen krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan.

Sophie kreeg de prijs uitgereikt van de burgemeester van haar woonplaats Barendrecht, Jan van Belzen. “De foto laat zien dat erkenning een nationale opdracht is voor ons allemaal. We moeten die erkenning gezamenlijk geven.

Vakjury

Om mensen aan te sporen op haar te stemmen, ging Sophie de straat op om haar foto te laten zien. “Twee uur later was haar stapeltje al op“, vertelt haar vader. “Ze heeft echt campagne gevoerd, ze ging ervoor.” De vakjury bestond uit presentator en fotograaf Humberto Tan, Jaap-Willem Kleijwegt (Nationaal Comité Veteranendag), Bosnië- & Afghanistan-veteraan Pascal Bobbe (educatiemedewerker Veteraneninstituut) en professioneel fotograaf Manon van der Zwaal. Humberto Tan sprak lovend over het werk van Sophie. “Dit is dé foto. Het is origineel, goed bedacht en goed uitgevoerd.

Foto: Ministerie van Defensie (links onderin: De winnende foto van Sophie)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »