Dalton leerlingen bezoeken kamp Vught

BARENDRECHT – In het kader van het Project Shoah bezochten 18 leerlingen uit VWO 5 afgelopen zondag Kamp Vught. Het kamp werd in 1942 gebouwd en was een model SS-kamp. Tijdens de anderhalf jaar in de oorlog dat het kamp open was hebben er zo’n 31.000 mensen in het kamp gezeten. In die 18 maanden overleden er 750 gevangenen, sommige door ziekte of honger, anderen omdat ze er gefusilleerd werden.

De leerlingen kregen een rondleiding waarin hun werd duidelijk gemaakt dat een gevangene de rijkste man van het kamp kon zijn als hij over een heel klein naaidoosje beschikte. Er werd hun verteld over het kindertransport en het bunkerdrama. Alhoewel nog maar een heel klein deel van het kamp te bezichtigen is geeft het kamp een goed beeld van wat er zich hier tijdens de oorlog allemaal heeft afgespeeld.

Een enkele leerling vond het moeilijk te bevatten om op een plaats te zijn en rond te mogen lopen waar mensen elkaar de meest verschrikkelijke dingen hebben aangedaan. Enkele andere leerlingen vonden het een onwerkelijke ervaring. Pal naast kamp Vught staat de zwaarbewaakte gevangenis Vught. In het geheel is het kamp nu opgenomen in een recreatiegebied waar mensen wandelen, sporten en lol maken. Het leven gaat door.

Met een slotbezoek aan de fussilade muur stonden leerlingen nog even stil bij de verzetsstrijders die het mede mogelijk hebben gemaakt dat wij ons leven in vrijheid mogen leven..Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »