Tsjechische leerlingen bezoeken Dalton Lyceum Barendrecht

BARENDRECHT – Twaalf leerlingen en hun docenten van de Handelsschool uit Louny verbleven van 31 mei tot en met 5 juni bij leerlingen van het Dalton Lyceum Barendrecht (DLB). Het was een warm wederzien, omdat de Barendrechtse leerlingen eerder dit jaar al een bezoek aan Louny hadden gebracht. Net als toen stond het bezoek in het teken van het Europese project: Helping each other, met als thema duurzaamheid. De leerlingen die in het kader van het vak internationalisering aan het project deelnamen, werkten in de ochtenduren op school aan het project en in de middagen was er tijd gereserveerd om de jeugdige Tsjechen meer van de gemeente Barendrecht en haar omgeving te laten zien.

Zo werd er bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan Florensis in Zwijndrecht. Hier konden de leerlingen zien hoe het bedrijf met behulp van zoveel mogelijke duurzame technieken jonge planten uit zaden en stekken produceert.

Rotterdam

Op donderdag gingen de leerlingen naar Hotspot Hutspot in Rotterdam. Dit bedrijf wil gezond en duurzaam eten bieden voor iedereen. Dit doet zij door de leegstand in wijken te benutten met stadslandbouw. Daarnaast heeft het een restaurant waar tieners na schooltijd kunnen binnenlopen om mee te doen aan kookactiviteiten zodat zij leren wat goed en gezond voedsel voor ze is. Een ander interessant project op het gebied van duurzaamheid werd dichter bij de deur gevonden, namelijk bij de rioolwaterzuiveringscentrale in Barendrecht. Natuurlijk mocht ook een bezoek aan Rotterdam en Amsterdam niet ontbreken.

Iris Kernerová, docente Engels in Louny: ‘De Nederlanders doen veel op de fiets, terwijl dat bij ons niet gebruikelijk is. Wij pakken sneller de auto of het OV.

Stedenband

Afgelopen vrijdag bracht de wethouder van onder andere onderwijs, de heer Van Noort, een bezoek aan het DLB. De Tsjechische en Barendrechtse leerlingen vertelden hem openhartig over de inhoud van het project, maar ook over hun ervaringen in Nederland en Tsjechië. De stedenband tussen Barendrecht en Louny bestaat nu 26 jaar en het zou mooi zijn als jonge mensen deze band in stand houden, want we kunnen veel van elkaar leren.

Foto: Leerlingen Dalton Lyceum Barendrecht en Handelsschool LounyBekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »