Ontevreden ondernemers halen hekken weg rond afgesloten parkeerplaats aan het Onderlangs

BARENDRECHT – Afgelopen woensdag onthulde wethouder Vermaat het bouwbord voor de herinrichting van ‘t Vlak in het centrum van Barendrecht. Het plein, nu grotendeels een parkeerterrein, wordt volledig autovrij gemaakt. Er komt een nieuwe weg vanaf de Binnenlandse Baan richting het Onderlangs (achter de snackbar langs).

De werkzaamheden starten volgens het persbericht van de gemeente pas volgende week dinsdag (2 april). Ondernemers waren dan ook verbaasd dat het parkeerterrein voor hun winkels gisteren (Donderdag 28 maart 2024) al werd afgesloten met hekken: “Zouden ze gelijk aan de slag gaan is het aanvaardbaar, maar helaas niemand meer gezien de rest van de dag. Ook op goede vrijdag wordt er uiteraard niet gewerkt“, aldus één van de ondernemers aan het Onderlangs.

Hek zelf weggehaald

Het parkeerterrein is rondom afgezet met bouwhekken. Op het terrein zijn tot aanstaande dinsdag echter nog geen werkzaamheden. “Zou het nu niet slimmer zijn geweest om de boel dan pas te blokkeren. Nu werd/wordt het natuurlijk door de markt en waarschijnlijk ook zaterdag een drama met parkeren.“, aldus de ondernemers: “Als ondernemers van het onderlangs hebben we zelf maar besloten na te denken en de boel open gegooid en zullen we het terrein zondag weer sluiten voor parkeren. De hekken hadden we nog niet open of er werd al geparkeerd, dank voor het meedenken aannemer/gemeente…

‘t Vlak autovrij

Dinsdag 2 april starten de werkzaamheden voor de eerste fase; de aanleg van een nieuwe toegangsweg vanaf de Binnenlandse Baan naar het Onderlangs. De inrit komt achter het rijtje van de snackbar. Naar verwachting is de herinrichting van het Onderlangs en ‘t Vlak, met uitzondering van de aanplant van het groen, in november 2024 klaar.

Wethouder Vermaat benadrukt waarom de metamorfose van ’t Vlak belangrijk is: “Het is de bedoeling dat ’t Vlak een gezellig en groen verblijfsplein wordt waar mensen graag vertoeven. Een mooie, aantrekkelijke plek die optimaal gebruikt kan worden door ondernemers en bezoekers. De gehouden onderzoeken wijzen uit dat inwoners dat nog missen in het centrum. Ik ben verheugd dat we nu kunnen starten.” Bij de herinrichting van zowel het Onderlangs als ’t Vlak zegt de gemeente ook rekening te houden met duurzaamheidsaspecten zoals regenwateropvang.

De planning van de werkzaamheden

Het opnieuw aanleggen en inrichten van het Onderlangs en ’t Vlak wordt in drie fases uitgevoerd. Voor de herinrichting van ’t Vlak komt er een nieuwe toegangsweg naar het Onderlangs achter het rijtje van de snackbar. Dit is fase één. In fase twee wordt het Onderlangs opnieuw ingericht met meer parkeervakken en een betere waterberging/afvoer. In september start de laatste fase waarin de gemeente ’t Vlak gaat omzetten naar een levendig, uitnodigend, groen en autovrij verblijfsplein.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen« | »