46 kinderen bouwen hutten in natuurgebied Koedood (Barendrecht / Rhoon)

BARENDRECHT – Ondanks de vele mogelijkheden van het digitale tijdperk spelen veel kinderen graag buiten. Buiten spelen is gezond en goed voor hun ontwikkeling. Kinderen in Rhoon en Barendrecht komen ook graag buiten om bijvoorbeeld hutten te bouwen. Dit voorjaar zorgde dat voor rommel in het natuurgebied langs de Koedood en voor gevaar voor de Schotse Hooglanders en de kinderen zelf. Om die reden organiseerde ARK Natuurontwikkeling op 30 april een cursus natuurlijke hutten bouwen.

De cursus natuurlijke hutten bouwen werd goed bezocht . Maar liefst 46 kinderen tussen de 4 en 14 jaar waren aanwezig. Vier vrijwilligers, twee medewerkers van ARK Natuurontwikkeling en ouders hielpen om alles in goede banen te leiden.

Afgelopen voorjaar bouwden kinderen de eerste hutten langs de Koedood. Er werd van alles gebruikt om de hutten mee te bouwen: pallets, planken, laminaat, kunststof buizen, tie-wraps, tape en spijkers. Deze onnatuurlijke materialen zorgden voor afval in het natuurgebied en vormden een gevaar voor de Schotse hooglanders.

ARK Natuurontwikkeling juicht het toe dat kinderen het vrij toegankelijke natuurgebied bezoeken en staat toe dat er op beperkte schaal hutten worden gebouwd. In het natuurgebied langs de Koedood mogen kinderen hutten bouwen als ze gebruik maken van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld losse takken(dus niet zelf afbreken of afknippen) en touw van natuurlijke oorsprong (zoals sisal). Als deze materialen achterblijven in de natuur is dat geen probleem. Alle andere materialen die worden gebruikt zullen worden verwijderd.

Tijdens de voorbereiding en uitvoering van het evenement bleek dat meerdere partijen zich graag wilden inzetten voor het hutten bouwen. De wilgentenen werden geleverd door het Zuid-Hollands Landschap en grondboren en takkenscharen werden uitgeleend door de gemeentewerf van Albrandswaard en De Kleine Duiker. Halverwege het evenement waren de wilgentenen op, maar die konden snel worden aangevuld door de GKB Groep.

We hopen dat het natuurgebied langs de Koedood, dat onderdeel uitmaakt van Klimaatbuffer IJsselmonde, een fijne plek blijft voor iedereen. Zowel voor de dieren, waaronder de Schotse Hooglanders, maar ook de wandelaars, fietsers, spelende kinderen en de omwonenden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Milieu« | »