Energieke Regio Barendrecht gelanceerd

BARENDRECHT – Gisteren (Woensdag 22 juni 2016) is Energieke Regio in Barendrecht  gelanceerd. De intentieverklaring werd getekend door alle betrokken partijen: de gemeente Barendrecht, Rabobank RMIJ, Duurzaamheidskring Barendrecht en de Stichting Energieke Regio.

Barendrecht: achtste Energieke Regio

Begin 2013 startten het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Goeree-Overflakkee, de lokale Rabobank en een aantal adviseurs onder de naam Energieke Regio een pilotproject, dat energiebesparing en de mogelijkheden van lokale opwekking van duurzame energie op Goeree-Overflakkee stimuleert. De pilot bleek een succes, waarop in heel Nederland Energieke Regio’s zijn opgezet. Barendrecht is de achtste Energieke Regio in Nederland. Totaal zijn er op dit moment 11 Energieke Regio’s.

Duurzaamheid is belangrijk en de urgentie om er voortvarend mee aan de slag te gaan wordt steeds groter. Daarom doet Barendrecht mee aan de Energieke Regio”, vertelt wethouder Ingeborg Monhemius die namens de gemeente Barendrecht tekende. “Er wordt veel gesproken over duurzaamheid. Het is tijd om die woorden om te zetten in daden’’.

Waarom Energieke Regio aanpak

De motivaties om energie te besparen lopen uiteen: van een bijdrage leveren  aan het milieu, tot het verlagen van de energierekening. Nieuwbouwprojecten worden steeds energiezuiniger en moeten vanaf 2020 zelfs energieneutraal zijn. Maar ook in bestaande gebouwen is veel te winnen. Het begin is echter vaak lastig en er is vaak onbekendheid met de financiële voordelen van verduurzaming. Om dat te verbeteren is in Barendrecht de Energieke Regio gelanceerd. Lokaal wordt het project vertegenwoordigd door de gemeente Barendrecht, de Rabobank Ridderkerk Midden IJsselmonde en de Duurzaamheidskring Barendrecht.

Ambities

De ambitie van Energieke Regio is uiteindelijk in circa 100 regio’s totaal minimaal 5.000 adviestrajecten en voor minimaal € 350.000.000 aan duurzame investeringen voor energiebesparing, comfortverbetering en opwekking van duurzame energie te realiseren. Daarmee leveren de deelnemers gezamenlijk een aanzienlijke bijdrage aan de doelstellingen van het SER Energieakkoord.

Foto: Ondertekening intentieverklaring (Fotograaf: Gemeente Barendrecht/Rob Kamminga)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Milieu« | »