Video uit 1990: Jaan Jiskoot verteld over de oorlog en de knokploeg van Johannes Post

BARENDRECHT – [Video] Aan de gevel van het kantoor van ING aan de Middenbaan zit een plaquette met de tekst: “Hier stond een boerderij, een bolwerk van verzet. Bewoners leefden vaak in angst, maar God zij dank, een ieder werd gered.

Die boerderij was het woonhuis van Jaan Jiskoot die samen met familie en vrienden onderdak bood aan onderduikers en verzetsmensen zoals de bekende groep van Johannes Post. In 1990, toen zij inmiddels 86 jaar was, gaf zij aan de Historische Vereniging Barendrecht toestemming voor een gefilmd interview. Deze 40 minuten durende film is opgenomen in haar huis. Samen met huisvriend  Cock van Duin vertelde zij over de oorlogstijd waarin Johannes Post met zijn groep en het illegale “TROUW” een rol speelden. Zij toont daarin onder meer de schuilplek van de onderduikers en de bewaarplaats van de wapens.  Ook over de tip dat er bonkaarten bezorgd zouden worden bij het Postkantoor van Oud-Beijerland. Die had het verzet nodig voor de onderduikers. Johannes Post kreeg ze te pakken, maar de zakken bleken postzegels te bevatten. Er kwam er weer een tip, de bon kaarten komen er aan. Maar de verzetsgroep was inmiddels uit Barendrecht vertrokken.  Daarom ging zij zelf maar met een onderduiker op de fiets naar Oud-Beijerland om samen met anderen de overval te plegen. En met succes. De buit bleek nu 5200 bonkaarten en 71.000 gulden te zijn.

De oorspronkelijke VHS video uit 1990 is in 2010 door Bas Romeijn gedigitaliseerd, aangevuld en op DVD gezet. Die is toen ten bate van de HVB is verkocht. Omdat hij vernam dat onlangs een wapen uit haar nalatenschap bij de politie is ingeleverd, kwam hij op het idee om haar verhaal weer onder de aandacht te brengen en heeft de film nu gepubliceerd op zijn website basromeijnfilms.blogspot.comBekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »