Video 1967: Enorme brug vaart onder de Barendrechtse brug door over de Oude Maas

BARENDRECHT – [Video] Het is mei 1967. Een 206 meter lange, in Dordrecht gebouwde brug , moest vervoerd  worden naar zijn plek in Papendrecht. De kortste route van 2 kilometer was voor het gevaarte echter niet geschikt. Daarom moest het een spectaculaire omweg maken over de Oude Maas via Spijkenisse en Rotterdam.

Ook dit bleek geen makkelijke opgave. De brug werd op elevator bakken geplaatst en zo drijvend, en met behulp van sleepboten, door de vele bruggen gemanoeuvreerd. Zoals de hefbruggen van Barendrecht en Spijkenisse, de Botlekbrug, de hef over de Koningshaven en de Brienenoordbrug in Rotterdam.

Beelden van het verplaatsen van de brug kwamen in het filmverslag terecht dat Polygoon-Profilti daarvan maakte voor het bioscoopjournaal. Het commentaar daarbij is ingesproken door Phillip Bloemendaal. Bas Romeijn heeft dit filmverslag aan de vergetelheid ontrukt door hem op zijn website met retrofilms over Barendrecht en Rotterdam te plaatsen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »