Video 1936: Hooimeijers eerste export vanuit Barendrecht

BARENDRECHT – [Video] In een nieuwe video van Bas Romeijn wordt teruggeblikt naar een moment uit de geschiedenis van de voormalige beschuitfabriek van Hooimeijer. Dat Rotterdamse bedrijf was in 1933 gedeeltelijk verhuisd naar Barendrecht en daar een toen moderne beschuitfabriek gebouwd.

In deze tijd ging het goed met de beschuitfabriek en was de eerste exportorder binnen. De heer Hoogendam, een zuivelexporteur uit Barendrecht, bracht Hooimeijer in contact bracht met Konsum in Zürich. De nodige documenten werden opgemaakt om de export mogelijk te maken. Onderwijl speelt zoon Rien op het kantoor terwijl zijn vader filmt.

De houtgasgenerator in de vrachtwagen wordt klaar gemaakt door Wim Kooij en gevuld met houtspaanders, dat spaart benzine. Zo vertrekt de colonne over de nog landelijke 3e Barendrechtseweg naar het Station. Op het treinstation in Zurich staat het personeel van de oudste Coöperatie van Zwitserland klaar om de beschuit te lossen. En ook daar is directeur Joost Hooimeijer aanwezig. Vol trots laat hij de mannen kennis maken met die Hollandse Zwieback en helpt enthousiast zelf een handje mee met het lossen. Natuurlijk moet je dan ook zélf voor de zóveelste keer je eigen product proeven en laten zien dat je het lekker vind.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »