Video: De winter van 1947 aan de Gebroken Meeldijk

BARENDRECHT – [Video] In maart 1947 speelt de jeugd in het dikke pak sneeuw en maakt zich geen zorgen, maar het was me de winter wel. De koudste sinds 1789, zelfs nog iets kouder dan de bekende winter van 1962-63.

Eind februari en begin maart viel er veel sneeuw, die door de harde wind tot sneeuwduinen werd opgehoopt. Het wegverkeer werd hierdoor ontwricht en vooral in het noorden en oosten van Nederland raakten enkele dorpen dagenlang geïsoleerd.

Gebroken Meeldijk

Barendrechter Joost Hooimeijer Sr. filmde de winterpret bij de – voor huidige kijkers vrijwel niet te herkennen – Gebroken Meeldijk. Met zoveel sneeuw valt er niet te schaatsen. Dus hebben de ouderen de arrensleden van stal gehaald en de jongeren vermaken zich in de sneeuw. Op de achtergrond staat het pand van Stomen Holland, waarin later de meubelfabriek van Treffers gevestigd was.

Bas Romeijn heeft de film hierover bewerkt en voor belangstellenden op zijn website geplaatst. Bekijk hier de video:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »