Video: De Watersnoodramp van 1953 bij Hooimeijer

BARENDRECHT – [Video] Door de storm en hoogwater van 1 februari 1953 breekt ‘s nachts de dijk langs de Oude Maas door. Daardoor stroomt het door de storm opgestuwde water de polder in en komt in Barendrecht het gebied ten zuiden van de Middeldijk , met een groot aantal boerderijen en de VELO fabriek onder water te staan.

Bas Romeijn maakte onderstaande video met foto’s van de situatie in 1953 rond de Hooimeijer fabriek.

Watersnood

In het midden stond de beschuitfabriek van Hooimeijer. Daar was juist een grote fabrieksuitbreiding klaar gekomen die een maan later feestelijk geopend zou worden. De fabrikant , Arie Hooimeijer, kwam al snel met zijn personeel en veel  vrijwilligers in actie om de ramp zoveel mogelijk  te beperken. Er werd zelfs, met van derden  verkregen materialen, een eigen noodgemaal samengesteld en geïnstalleerd om de polder sneller leeg te malen.

Die inspanningen leidden er toe dat er een deel van de grondstoffen gered én de polder sneller droog viel. Daardoor  was het mogelijk om de machines nog te reviseren . Want, als de machines te lang in het water hadden gestaan, zouden ze door het brakke water te ver verroest zijn om nog  te reviseren. Dan zou alles vervangen moeten worden waardoor de fabriek nog veel langer buiten bedrijf geweest zou zijn.

Foto: Op 19 januari plaatste Hooimeijer in het “Vakblad voor Kruidenierswaren” deze luchtfoto van de KLM met de tekst: “Dit beeld toont, u beter dan met woorden is te zeggen, onze situatie. Toch zijn wij met een “nood-stand” op de ROKA. Immers….. met Uw hulp en onze arbeid zullen wij dit zeker “te boven” komen”!Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »