1931: Video van VELO fabriek aan de Achterzeedijk in Barendrecht

BARENDRECHT – [Video] Naar aanleiding van de komende Monumentendag heeft Bas Romeijn besloten om aan de slag te gaan met het oudste filmdocument uit Barendrecht. Deze film toont de voormalige VELO fabriek aan de Achterzeedijk in vol bedrijf.

Vandaag de dag zijn het kantoorgebouw en de schoorsteen nog over en hebben ze de status van Gemeentelijk Monument gekregen.

Reclamefilm voor VELO wasmachines uit 1931

Deze historische film is zeer waarschijnlijk het oudste filmmateriaal over een deel van Barendrecht. Hierin laat de VELO wasmachinefabriek vol trots zien hoe de machines in grote aantallen in de fabriek in Barendrecht werden gemaakt.  Daardoor krijgen we nu een prachtig beeld van het werk en de organisatie in een industrie uit die tijd. Opmerkelijk is het om te zien dat slechts één stoommachine van 250 PK de vele machines aandrijft. Een uitgebreid systeem van assen en aandrijfriemen liep door de fabriek.  De VELO wasmachinefabriek  was in 1905 opgericht in Rotterdam en wegens de groei verplaatst  Barendrecht.  Het was de eerste en laatste  van de 14 wasmachinefabrikanten die Nederland  ooit gekend heeft.

Houten kuip

Een eeuw geleden waren haar wasmachines met houten kuipen al zeer populair. Je kon met een slinger de was door de kuip laten bewegen. Daarom gebruikte men de slogan “Een kind kan de was doen!“ En als je al elektriciteit had, dan was er zelfs een uitvoering met elektromotor beschikbaar. Omdat er nog geen speciale winkels voor huishoudelijke apparaten bestonden,  werden ze verkocht in eigen winkels in Nederland, België en Frankrijk.

De film is onderdeel van de documentaire “Het VELO tijdperk” die Bas Romeijn  gemaakt heeft. Voor VELO Beheer maakte hij daarvan hele korte versie, met daarin slechts een deel van deze historische film.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »