Verhaal achter traumaheli inzet Waddenring: Geboorte van Mika!

BARENDRECHT – Op de foto zie je Mika, hij werd op 14 juli 2013 geboren aan de Waddenring in Barendrecht. Dit gebeurde echter al na 25 weken zwangerschap, zo’n 15 weken te vroeg voor een geboorte.

Het gebeurde allemaal echter zo snel en onverwacht dat een arts met de traumahelikopter ter plaatse kwam en meerdere ambulances en de politie zich razendsnel naar de woning spoedde. Alles werd in het werk gesteld door de hulpdiensten om moeder en zoon te helpen.

Afloop

Nu landt de traumaheli regelmatig in Barendrecht voor medische noodsituaties, maar in de meeste gevallen blijft de afloop onbekend. Vaak willen lezers toch graag horen hoe het is afgelopen.

Ondanks de zware bevalling van bijna twee jaar geleden gaat het naar omstandigheden bijzonder goed met Mika en zijn moeder Esmerijn. Ze vertelde recent haar verhaal over die bewuste dag aan BarendrechtNU:

Terug van vakantie

Nadat Esmerijn en haar man terug waren gekomen van een vakantie in Frankrijk kreeg ze pijn in haar buik. Op dat moment was ze nog maar 25 weken zwanger. De pijn hield enkele uren aan waarop besloten werd de verloskundige te bellen (11:00). In de korte tijd daarop werd een blaasontsteking bij de huisarts uitgesloten (13:00), de verloskundige zou daarom zelf langskomen voor een controle.

Geboorte

Esmerijn: “Om half 3 werd de buikkramp zo hevig dat mijn man de verloskundige nogmaals belde om aan te geven dat ze echt snel moest komen, omdat dit niet goed leek te gaan.Terwijl mijn man de verloskundige aan de telefoon had ging ik naar het toilet en op dat moment werd spontaan onze zoon Mika geboren.De verloskundige heeft daarop meteen opgehangen en 112 voor ons gebeld.

Oogje open

Op het toilet zag Esmerijn tot haar verbazing dat haar zoontje ademde en zelfs een oogje open deed. Terwijl ze hier bleef wachten op de komst van de hulpdiensten stonden 10 minuten later politie en ambulance voor de deur en was de arts met de traumahelikopter ter plaatse.

Beademingsbuisje

Esmerijn: “De anesthesist was met de trauma helikopter gekomen en moest een beademingsbuisje bij mijn zoontje inbrengen. Hierna is mijn zoontje met spoed naar het Sophia Kinderziekenhuis gebracht.

Haar zojuist geboren zoontje woog 900 gram en was kleiner dan 30 centimeter. Moeder is even later ook overgebracht naar het ziekenhuis. Zelf mocht ze na een paar dagen het ziekenhuis verlaten.

Neonatale Intensive Care

Mika moest in de 8 weken daarna nog op een speciale afdeling voor pasgeboren kinderen in het ziekenhuis blijven: “Tijdens deze periode bleken zijn longen door de vroeggeboorte behoorlijk beschadigd en ook heeft hij 2 hersenbloedingen gehad.

Na nog eens 7 weken in het Maasstad ziekenhuis gelegen te hebben mocht Mika op 22 oktober 2013 eindelijk mee naar huis.

Goede afloop

Bij thuiskomst ging het bijzonder goed met Mika. Hij moest in de afgelopen twee jaar nog wel een keer terug naar het kinderziekenhuis voor een operatie aan een liesbreuk en is hij twee keer opgenomen geweest in verband met benauwdheidsproblemen.

Desondanks gaat het vandaag (Vrijdag 29 mei 2015) de dag uitstekend met Mika en lijkt het erop dat hij alleen longproblemen heeft overgehouden aan de te vroege geboorte. Esmerijn: “Zijn hersenbloedingen hebben ook geen sporen nagelaten en inmiddels loopt hij vrolijk rond.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »