BARENDRECHT – Het gemaal Drechtwaard aan de 3e Barendrechtseweg is onlangs gerenoveerd. Het versleten leidingwerk is hersteld en de pompen en elektrische installatie zijn vervangen. De renovatie was nodig om het afvalwater uit woningen, scholen en andere gebouwen goed te kunnen blijven afvoeren. Doordat de installatie nu beter is afgestemd op de hoeveelheid te transporteren afvalwater bespaart de gemeente jaarlijks ongeveer €10.000 op de energiekosten.

Het gemaal moest oorspronkelijk veel meer water verpompen door de bouw van Carnisselande. Later is de zuivering in Barendrecht gebouwd en sindsdien wordt het afvalwater uit Carnisselande niet meer naar Drechtwaard verpompt. De oude pompen uit de jaren ’90 konden daardoor vervangen worden door kleinere en lichtere exemplaren. Inmiddels is er veel ontwikkeld en hebben nieuwe pompen een veel hoger rendement gekregen.

Afvalwater

Ons afvalwater loopt per wijk naar het diepste punt. Vanuit een betonnen put wordt het naar de rioolzuivering in Zwijndrecht getransporteerd. Nadat het water gezuiverd is, loopt het de Oude Maas in. Restanten zoals slib worden afgevoerd naar een verbrandingsinstallatie. Als het gemaal niet goed werkt, kan het afvalwater in de sloten terecht komen. Het gevolg kan zijn dat vissen, dieren en planten dood gaan.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »