Brandweer zaagt delen van de kastanjeboom in stukjes nadat een vrachtwagen tegen de boom aan reed (1e Barendrechtseweg, Barendrecht)

BARENDRECHT – Afgelopen maanden heeft de gemeente Barendrecht ruim 15.800 bomen gecontroleerd op veiligheidsrisico’s. Wethouder Dirk Vermaat (beheer openbare ruimte): “Barendrecht is een groene gemeente en dat willen wij graag zou houden. Daarnaast hechten we veel waarde aan een veilige woon- en leefomgeving. Daarom controleren wij regelmatig of onze bomen nog wel veilig zijn. Gelukkig blijkt dat voor 92,5% van de gecontroleerde bomen het geval.” Ongeveer 510 bomen zijn onveilig waardoor snoeien of rooien noodzakelijk is.

Noodzakelijk

Wij gaan zo’n 430 onveilige bomen snoeien. Hierbij worden voornamelijk grof dood hout en overbelaste takken verwijderd. Daarnaast is het helaas noodzakelijk om 76 bomen te rooien. De wethouder vindt dit spijtig, maar wel strikt noodzakelijk: “Vaak gaat het hier om zieke bomen die mogelijk gevaarlijk zijn. Dat risico wil ik niet lopen.”

Monumentale kastanjeboom

Eén van de bomen die gerooid moet worden is de monumentale kastanjeboom aan de 1e Barendrechtseweg. Deze boom is al jaren aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Daarbij is geconstateerd dat deze boom van binnen aan het rotten is. Dit is mede aan het licht gekomen doordat ongeveer een maand geleden een zware tak is afgebroken. De combinatie van kastanjebloedingsziekte, houtrot en instabiliteit van de kroon is reden om deze boom te kappen.

Vermaat: “Omdat deze boom ouder is dan 100 jaar gaat het rooien ons echt aan het hart. Jarenlang heeft deze boom bijgedragen aan het groene imago van Barendrecht.” Overigens is, door het ontbreken van de benodigde bewortelbare ruimte, het herplanten van een boom op diezelfde locatie niet mogelijk.

Op maandag 9 juni (tijdens de doorkomst van de Roparun) reed een vrachtwagen bij het keren tegen de kastanjeboom aan de 1e Barendrechtseweg aan. Hierdoor kwamen delen van de boom los en heeft de brandweer de delen in stukken moeten zagen (zie foto).

Share photos on twitter with Twitpic

Jaarlijks controleren

620 bomen zijn tijdens de controle beoordeeld als ‘attentieboom’. Dit zijn bomen zonder een verhoogd veiligheidsrisico, maar gezien de conditie en vitaliteit is het noodzakelijk om deze bomen ieder jaar te controleren.

Werkzaamheden

Een vakbekwame aannemer start in de week van 4 augustus met de snoei- en rooiwerkzaamheden. Hij voert ook gelijk reguliere snoeiwerkzaamheden aan 6.800 bomen in de wijken Bijdorp, Lagewei, Molenvliet, Nieuweland, Vaanpark, Vrijenburg en Vrijheidsakker uit. In totaal is de aannemer ongeveer 3 maanden bezig. Heeft u vragen over de werkzaamheden? Dan kunt u terecht bij de heren K. Lugies, J. Boersma of W.M. Goudzwaard via telefoonnummer 14 0180.

Bomen terugplaatsen

Als boomeigenaar en -beheerder zijn wij wettelijk verplicht om onze bomen periodiek te inspecteren op veiligheidsrisico’s. Als het noodzakelijk blijkt om bomen te rooien, dan plaatsen wij voor elke gerooide boom, conform de bomenverordening, een nieuwe terug. Dit kan op dezelfde locatie, in de directe omgeving of ergens anders in de gemeente zijn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »