Barendrechtse Erepenning voor mevrouw Ratsma-Stouten
Vrijdag 20 juni 2014 (1 min, 40 sec)
BARENDRECHT – [Foto’s] Vanmiddag (Vrijdag 20 juni 2014) ontving mevrouw C.G. Ratsma-Stouten een Barendrechtse Erepenning uit handen van burgemeester Van Belzen. Mevrouw Ratsma kreeg de gemeentelijke onderscheiding opgespeld voor haar vrijwillige inzet voor de Historische Vereniging Barendrecht, haar betrokkenheid bij ‘Het Elastisch Perspectief’ (het kunstenplan voor Carnisselande) en haar inspanningen voor het project ‘Cultuur Baanbrekend’.
Sinds 1978 is mevrouw Ratsma actief in de Historische Vereniging Barendrecht. Zij hield zich voor de vereniging bezig met het herstellen en beheren van vondsten die aan het begin van de jaren tachtig zijn gedaan. Zij was betrokken bij opgravingen in Park Buitenoord bij ‘de Slikmus’ en later bij opgravingen op de hoek van de Koedood en de Korte Koedoodsedijk. Mevrouw Ratsma stond aan de basis van de educatieve website over de geschiedenis van Barendrecht: educatief.historischbarendrecht.nl. Zij droeg hiervoor veel materiaal aan uit het archief van de Historische Vereniging, dat op deze manier toegankelijk is geworden voor iedereen. De website biedt een schat aan gegevens en foto’s over het verleden van Barendrecht. Zij helpt graag scholieren die bij de Historische Vereniging aankloppen voor hulp bij een werkstuk.
‘Cultuur Baanbrekend’
Mevrouw Ratsma was eveneens zeer actief in het gemeentelijk initiatief ‘Cultuur Baanbrekend’. Doel hiervan was het onder de aandacht brengen van de Barendrechtse geschiedenis door middel van kunstuitingen. Zij verrichtte al het vooronderzoek. Kunstwerken die hieruit voortgekomen zijn, zijn onder andere ‘De verloren dijk’ en ‘De Barendrechtse Brug’ van Ferdinand Sikken.
Enorme kennis van Barendrechtse geschiedenis
Vanwege haar enorme kennis van de geschiedenis van Barendrecht is mevrouw Ratsma voor vele inwoners van grote waarde. Zij hielp de samenstellers van het boek ‘Vijf eeuwen Dorpskerk’ bij het verzamelen van informatie over de geschiedenis van de kerk. Ook gaf zij de gemeente advies over de inrichting van de Zuidpolder. Dat heeft onder meer geleid tot de inrichting van een parkje op de plek waar ooit het tramstation Middeldijk was. Mede dankzij de Historische Vereniging staan in park Lagewei 3 informatieborden die het verhaal vertellen van de trams van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij die hier tot 1956 reden.
Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU
(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)
Recent nieuws
-
Aanmelden voor Santa Run Barendrecht op zaterdag 21 december 2024
Vrijdag 29 november 2024
-
34 boetes bij bromfiets en fatbike controles op gemeentehuisplein en Middeldijkerplein
Vrijdag 29 november 2024
-
Kledingwinkel ONLY in winkelcentrum Carnisse Veste gaat sluiten
Maandag 25 november 2024
-
Afgekeurde drempels Binnenlandse Baan aangepast, bussen rijden weer naar station Barendrecht
Zondag 24 november 2024
-
Felicitaties voor een van de oudste inwoners van Barendrecht: 100-jarige mevrouw Jippes-Slager
Zaterdag 23 november 2024