Plan voor 80 woningen in gebied tussen Koedood en Gaatkensplas

BARENDRECHT – Er zijn plannen in de maak voor woningbouw in het gebied van de Koedood. De gemeente onderzoekt momenteel de mogelijkheid om zo’n 80 woningen te bouwen op deze locatie. Er wordt momenteel met meerdere grondeigenaren gesproken om ze te overtuigen mee te werken aan de bouwplannen (grondverkoop).

Het gaat om het gebied tussen de Zuider Carnisseweg en het gemaal aan de Koedood en tussen de Koedood (autoweg) en de Gaatkensplas. Welke woningen precies waar komen, en of alle grondeigenaren meedoen met het plan is op dit moment nog niet bekend.

Woningen

Het aantal woningen wordt beperkt tot 80 omdat ze moeten worden ingepast in de groene omgeving. Het gebied is niet geschikt voor rijtjeshuizen of flats, zo stelt wethouder van der Linden, maar bijvoorbeeld wel voor schuurwoningen. Door het gebied moet ook een (wandel)pad komen zodat er door het volledige gebied een rondje gewandeld kan worden, vergelijkbaar met de ontwikkelingen in de Zuidpolder aan de andere kant van de A29. De paden moeten de “recreatieve verbindingen versterken”, zo stelt de wethouder: de Gaatkensplas, Koedood haven en Zuidpolder moeten vanuit het nieuw te ontwikkelen gebied goed bereikbaar zijn.

In het beoogde gebied staan momenteel een aantal loodsen en vrijstaande woningen.

De 80 woningen moeten gaan voorzien in meerdere segmenten: sociale huur, ‘betaalbaar’ en het duurdere segment. Met ‘betaalbaar’ wordt binnen de (lokale) politiek over het algemeen gerefereerd aan woningen met een prijs tot maximaal de NHG grens. Een woning met een prijs tot maximaal NHG kan gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie. In 2023 is de NHG grens € 405.000. Ter vergelijking: in 2022 was dit nog €355.000.

Project

De plannen zijn momenteel nog in onderzoekende fase. Er is nog geen definitief plan, er is nog geen grond gekocht/verkocht, er zijn nog geen vergunningen aangevraagd/verleend en er kan nog niet worden ingeschreven op woningen. De plannen worden momenteel ontwikkeld en betrokken partijen voeren overleg. Binnenkort (juni-juli) zal het plan naar verwachting worden gepresenteerd en toegelicht in de commissie ruimte. Inwoners kunnen tijdens een commissievergadering inspreken op (geagendeerde) onderwerpen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »