10-jarig kind omgekomen bij verkeersongeval aan de Lorentzweg, auto op zijn kop in de sloot

BARENDRECHT – Een 30-jarige man uit Spijkenisse is veroordeeld tot een taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor een dodelijke verkeersongeval aan de Lorentzweg in Barendrecht in november 2021. De man reed op dat moment (half drie ‘s nachts) onder invloed van alcohol: Hij had bijna drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

In de auto zat de man samen met zijn (inmiddels ex) partner en haar 10-jarige zoon. De man bestuurde de personenauto toen deze op de Lorentzweg de bocht niet haalde en op zijn kop in de naastgelegen sloot terecht kwam. Het 10-jarige jongetje kwam door verdrinking om het leven.

Ongeval

De rechter acht bewezen dat de man onder invloed was (bijna 3x de toegestane limiet) en daardoor “aanmerkelijk onvoorzichtig ” heeft gereden en heeft geleid tot het ongeval: “Het is aan zijn schuld te wijten dat een verkeersongeval is ontstaan als gevolg waarvan (de 10-jarige jongen) is komen te overlijden, alsmede dat de verdachte onder invloed van alcohol heeft gereden“, aldus de rechter in de uitspraak.

Dat hij ook te hard heeft gereden, zoals door de Officier van Justitie (OvJ) werd bepleit, kon niet worden bewezen. De OvJ zag geen andere reden waardoor dit ongeval kon gebeuren. De rechter stelde echter dat hiervoor geen bewijs in het dossier is te vinden en dat de verdachte ook niet te hard heeft kunnen rijden, maar wel de bocht heeft gemist/te laat gezien.

Omstandigheden

“Nabestaanden van het slachtoffer is onherstelbaar verdriet aangedaan”, zo stelt de rechter op basis van de “voorgelezen indringende slachtofferverklaring” van de moeder van het jongetje.

De rechter stelt tevens dat de bestuurder “goed zelfinzicht en delictinzicht” heeft: “Hij neemt verantwoordelijkheid voor het delict, toont berouw en weet hoe hij herhaling voorkomt. Hij heeft aan dat hij het ongeval, zijn schuld daaraan en het verlies van de jongen geen plek heeft kunnen geven. Hij benadert zichzelf niet als een slachtoffer en praat respectvol over het slachtoffer, diens ouders, gezin en familie.

Straf

De rechtbank heeft de man de maximale taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Het gaat om 234 uur taakstraf (240 uur min 3 dagen vastzitten direct na het ongeval) en daarnaast 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. Wordt de verdachte binnen 2 jaar weerd veroordeeld, dan moet hij alsnog 4 maanden de gevangenis in.

Het rijbewijs van de man was al ingevorderd voor een periode van 11 maanden. Maar na een keuring bij het CBR, die hem ‘rijgeschikt’ hebben bevonden, heeft hij het rijbewijs terug gekregen. De rechter zal daarom geen langere ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen, ook omdat het risico op herhaling laag is.

Artikelfoto via: @Rotterdam1971Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »