BARENDRECHT  – Arnold Sluijs heeft van burgemeester Govert Veldhuijzen namens het gemeentebestuur de gemeentelijke Erepenning met Waarderingsoorkonde ontvangen. Arnold Sluijs krijgt de Erepenning omdat hij zich al minstens 25 jaar op verschillende terreinen vrijwillig verdienstelijk maakt voor de Barendrechtse gemeenschap.

De heer Sluijs werkt op Schiphol in de techniek. Daarnaast zet hij zich al sinds 1998 vrijwillig in voor de gemeente Barendrecht en kunnen andere inwoners op hem rekenen. Als kind ging hij mee met het vrijwilligerswerk van zijn ouders. Arnold Sluijs geeft dit stokje ook door aan zijn eigen kinderen.

Jaarlijkse DORCAS Voedselactie

Sinds 1998 zet de heer Sluijs zich als organisator in voor de jaarlijkse DORCAS Voedselactie. De voedselactie startte eerst in één supermarkt, maar breidde uit naar nog twee supermarkten. Het concept: winkelend publiek koopt een paar producten extra en dit komt in dozen, die uiteindelijk bezorgd worden in Oost Europese landen. Arnold Sluijs zorgt voor vrijwilligers die 1 of 2 uur, twee aan twee, in de winkel staan en mensen vragen iets extra mee te nemen voor de Dorcas Voedselactie. Dit vraagt een enorme voorbereiding en een heel vrijwilligerskorps. Hiervoor worden ongeveer 50 vrijwilligers ingezet. In coronatijd werd met de online voedselactie doorgewerkt.

Bethelbazar

Daarnaast is de heer Sluijs sinds 2019 bij de Bethelbazar betrokken en verzorgt hij de Public relations (Pr) en fotografie. De Bethelbazar is opgericht door de diaconie van de Bethelkerk om via geldwervingsacties projecten in binnen- en buitenland te ondersteunen. De Bethelbazar is mede dankzij Arnold Sluijs door de jaren heen veel meer geworden dan een geldwervingsactie via het houden van een bazar. Het is een fenomeen in Barendrecht, waar iedereen graag zijn steentje aan bij wil dragen.

Houtbewerken bij Meliom

Al 23 jaar zet hij zich als houtbewerker twee keer per maand op woensdagavond vrijwillig in bij Meliom, de Overburen. De laatste jaren krijgt hij hierbij hulp van Govert van den Berg. Met cliënten van Meliom doet Arnold Sluijs aan figuurzagen. Er worden bijvoorbeeld auto’s, vliegtuigjes en doosjes voor theezakjes gemaakt. Ook is er één cliënt die met zijn hulp een flessenrek maakt. Sinds oktober maakt hij 30 houten zandlopers, bestemd voor alle vrijwilligers.

Stichting Hart voor Barendrecht

Al vanaf de oprichting van de Stichting Hart voor Barendrecht is Arnold Sluijs ook daar vrijwillig actief. Hij schreef een Pr-plan voordat de organisatie officieel een stichting werd. Dit werd bekrachtigd door de notaris.

Voor de 9e keer is in december 2022 de Kerstwandeling gehouden. Arnold werkte aan vernieuwing door nieuwe taferelen, waar hij zelf het script voor schreef. Maar ook deed Arnold techniek, licht, geluid, route bepaling en hield hij het totaaloverzicht. Tijdens corona zijn er twee films gemaakt, omdat er niet kon worden gewandeld: ‘Terug naar Nazareth’ en ‘Onderweg naar Rome’. Van beide films is Arnold Sluijs de tekstschrijver. Vrijwel bij alle onderdelen van de uitvoering met de vrijwilligers is hij degene die aanstuurt.

Ook doet hij de Pr voor het wekelijkse radioprogramma Hart voor Barendrecht bij Exxact Barendrecht. Daarnaast zorgt hij voor de techniek en doet hij mee met de interviews.

Bij de Noodopvang aan de Carnisseweg koken en eten buddy’s met statushouders een aantal keer per maand samen vanuit het project Samen koken, samen eten. Bewoners van de opvang zoeken een recept uit, vrijwilligers doen samen met hen de boodschappen. Arnold maakt het rooster voor de vrijwilligers en is bij de uitvoering aanwezig. Ook faciliteert hij vooral in de keuken de activiteiten.

In april van dit jaar zit hij al 17 jaar in het bestuur en de werkgroep van de Stichting Hart voor Barendrecht. Gaten vallen er niet, want dan springt hij in. Of het nu gaat om: voorzitten, notuleren, agenda opstellen, projecten opstarten en uitvoeren: Arnold Sluijs is van alle markten thuis!Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »