Vuurwerk Barendrecht

BARENDRECHT – Terwijl vuurwerkliefhebbers al weken hun vuurwerk kunnen bestellen, heeft de gemeente Barendrecht vandaag (Donderdag 15 december 2022) pas de knoop doorgehakt over het te volgen vuurwerkbeleid: Er zal dit jaar géén algeheel vuurwerkverbod van kracht zijn in Barendrecht, het afsteken van categorie 2 vuurwerk blijft in bijna heel Barendrecht toegestaan tijdens de jaarwisseling. Wel blijven de vuurwerkvrije zones bij winkelcentrum Carnisse Veste, het Middeldijkerplein, zorglocatie Laurens Borgstede en de Middenbaan van kracht, net zoals eerdere jaren. Deze zones worden gemarkeerd met borden.

In heel de gemeente Rotterdam zal dit jaar een algeheel vuurwerkverbod (‘afsteekverbod’) van kracht zijn, ook tijdens de jaarwisseling. Nergens in Rotterdam mag vuurwerk (muv fop- en schertsvuurwerkerk) worden afgestoken. Dit zorgt ervoor dat inwoners van Rotterdam Zuid/IJsselmonde, die dichtbij huis alsnog legaal vuurwerk willen afsteken, als een soort ‘vuurwerktoerist’ als eerste in Barendrecht zullen uitkomen. Of/hoe de gemeente dit Rotterdamse afsteekverbod heeft meegewogen in het eigen genomen besluit, blijft vooralsnog onbekend.

Vuurwerkbeleid

Vuurpijlen en zwaar knalvuurwerk zijn sinds 2020 landelijk verboden voor consumenten. Het gaat om categorie F3 vuurwerk, knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (bijvoorbeeld Chinese matten), enkelschotsbuizen (‘single shots’) en vuurpijlen. Vuurwerk uit de categorie F2 mag worden afgestoken (vanaf 16 jaar) op 31 december 2022 vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Behalve in de 4 vuurwerkvrije zones. Buiten deze tijden is het overal strafbaar om vuurwerk van categorie F2 af te steken. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking. Per huishouden is maximaal 25 kilo vuurwerk toegestaan.

Algeheel verbod overwogen?

Hoe de burgemeester tot dit beleid is gekomen blijft vooralsnog onduidelijk. Begin november stond het onderwerp op de agenda van de commissie Samenleving. Hij gaf toen aan ‘nog bezig te zijn met het inrichten van draaiboeken en dergelijke‘. Burgemeester Veldhuijzen tegen de commissieleden ‘Ik zal zodra we de zaak op een rij hebben (…) dat zal in de loop van november zijn, zullen wij u daarover informeren en als u daarover wil praten ben ik daartoe uiteraard bereid.‘. Het besluit kwam echter niet in de loop van november, maar pas een maand later, vandaag.

BarendrechtNU heeft begin december al gevraagd of de burgemeester een plan(ning) had over het besluit en of een algeheel vuurwerkverbod überhaupt werd overwogen, maar deze en andere vragen blijven vooralsnog onbeantwoord. Er staat voor het eind van het jaar ook geen commissievergadering meer waarin het onderwerp alsnog kan worden besproken.

In een brief aan de gemeenteraad wordt verwezen naar een stemming in mei van dit jaar, toen er werd besloten ‘het landelijk vuurwerkbeleid te volgen’. Op dat moment had Rotterdam nog niet tot een algeheel afsteekverbod besloten. Rotterdam nam dit besluit omdat: “Met het afsteekverbod wil Rotterdam verstoringen van de openbare orde terugdringen en zorgen voor een veilig en gezellig Oud en Nieuw voor iedereen. De verwachting is dat het afsteekverbod er ook toe zal leiden dat er minder vuurwerk in omloop zal zijn. Met als gevolg minder overlast, schade, incidenten en letsel en dus ook minder druk op de hulpdiensten.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »