Kerst winkelcentrum Carnisse Veste

BARENDRECHT – De gemeenteraad heeft vanavond (Dinsdag 22 november 2022) gesproken over een raadsvoorstel om de zondagopenstelling in Barendrecht uit te breiden. Hierin wordt voorgesteld om winkels die dit willen al om 10:00 uur de deuren te laten openen, twee uur eerder dan momenteel al is toegestaan.

Een meerderheid van de raad (21 voor, 6 tegen) ging akkoord het het voorstel en een toevoeging hierop om de uitbreiding volgende week zondag (vanaf december) al direct in te laten gaan. Het voorstel werd ingediend door initiatiefnemer Echt voor Barendrecht en de VVD, PvdA en D66 Barendrecht. SGP/ChristenUnie was tijdens het debat de meest uitgesproken tegenstander van het voorstel (alsook de zondagopenstelling zoals die nu al bestaat van 12:00 tot 18:00 uur). GroenLinks en CDA stemden ook tegen het voorstel tot verruiming.

Zondagopenstelling

Winkels als de IKEA en supermarkt Dirk hebben eerder al aan de initiatiefnemer laten weten eerder open te willen gaan op zondag. Redenen hiervan zijn o.a. de afname van winkelend publiek in de avonduren en zorgen dat inwoners ook op zondagochtend bij winkels in Barendrecht terecht kunnen. Andere voorbeelden die wordt genoemd in het voorstel zijn: “Het beter spreiden van bezoekers, zodat de klantervaring verbetert. Tegemoet komen aan het veranderde klantgedrag. Ruimte bieden aan consumenten zodat zij kunnen winkelen wanneer ze willen en ook nog een andere besteding kunnen geven aan de rest van de zondag.

Voordat de zondagopenstelling écht van kracht wordt, moet de winkeltijdenverordening (uit 2015) worden aangepast. Het college is met het aannemen van dit raadsvoorstel verzocht dit zo snel te doen dat het volgende week (in december) al in kan gaan: “zodat er van de drukke december periode geprofiteerd kan worden“, zo valt te lezen in het aangenomen voorstel (PDF).

December 2022

Om de vroegere openstelling vóór 1 december mogelijk te maken (in plaats van nogmaals akkoord geven bij de volgende raadsvergadering; die pas op 20 dec. is) is een amendement ingediend en aangenomen: “De gemeenteraad geeft op deze wijze, wanneer het initiatiefvoorstel wordt aangenomen, het college de opdracht om de winkeltijdenverordening aan te passen en te publiceren. De gemeenteraad hoeft dan de wijziging van de winkeltijdenverordening niet meer extra in een volgende vergadering te bekrachtigen. Dit geeft ondernemers de mogelijkheid om in december al hun winkels vervroegd op zondag te openen.

Foto: Archieffoto uit de kerstperiode in winkelcentrum Carnisse Veste (2019)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »