Politieauto (Centrum Barendrecht)

BARENDRECHT – Een 31-jarige man is afgelopen week veroordeeld voor het medeplegen van een (poging tot) woningoverval aan de Grondmolen in Barendrecht. Even na middernacht werd er (door de veroordeelde) aangebeld bij de woning aan de Grondmolen, vlak daarna stormde een tweede man de woning binnen met een vuurwapen.

Beide mannen zijn aangehouden en moeten zich voor de rechter verantwoorden op verdenking van de gewapende (poging) woningoverval. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de hoofdverdachte moet nog plaatsvinden. De medeverdachte werd afgelopen week veroordeeld tot 3 jaar cel.

Update 16 juni 2022: Uit de vandaag gepubliceerde uitspraak van de zaak tegen de hoofdverdachte blijkt dat deze toch ook al op 18 maart 2022 is veroordeeld: Hij is eveneens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.

Overval op woning Grondmolen

De veroordeelde man en het latere slachtoffer waren in de uren voor de overval nog samen: Het slachtoffer en deze verdachte vertrokken rond 20:30 samen richting Rotterdam om iets te gaan drinken. Het slachtoffer werd rond 00:00 weer door hem thuis afgezet.

De veroordeelde man ging vervolgens samen met een medeverdachte -die hem in de buurt van de woning aan de Grondmolen op stond te wachten, terug naar het huis. De veroordeelde man belde weer aan en vroeg of het slachtoffer zijn telefoon had. Toen de deur open werd gedaan stormde de medeverdachte naar binnen met een vuurwapen en probeerde het slachtoffer met geweld van zijn geld te beroven. Tegen het hoofd van het slachtoffer werd een vuurwapen gezet en erbij geschreeuwd dat hij geld op zijn rekening heeft en dat moet overmaken. Ook werd er kleding om de keel van het slachtoffer getrokken.

Het slachtoffer had echter een afstandsbediening van een alarmsysteem in zijn broekzak, hij liet het alarm afgaan. De gewapende overvaller sloeg daarop op de vlucht. De veroordeelde man, die daarvoor had aangebeld, was daarvoor al op de vlucht geslagen.

Bewuste samenwerking

De rechtbank heeft zich gebogen over de vraag of de man die aanbelde de overval ‘mede heeft gepleegd’: “Voor medeplegen is vereist dat sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking. (…) Uit de in de telefoon van de medeverdachte aangetroffen WhatsApp gesprekken blijkt hoe hij en de verdachte in de avond van 5 oktober 2021 elkaar op de hoogte hielden. Om 20:18 uur stuurt de verdachte naar de medeverdachte dat hij onderweg is naar Barendrecht.

Later die avond worden er meer appjes verzonden, om 22:59 uur: “Maak je niet druk papa k voer hem dronken“. Daarna volgen diverse updates met tijdsindicaties over wanneer ze terug zijn bij de woning.

De rechter: “Er kan worden opgemaakt dat er tussen de verdachte en de medeverdachte een plan is geweest” Daarnaast blijkt de medeverdachte daadwerkelijk in de buurt te zijn geweest van de woning aan de Grondmolen; zijn mobiele telefoon heeft verbinding gemaakt met 2 zendmasten in de buurt.

De rechter oordeelt dat, door aan te bellen bij de woning, de man een ‘essentiële bijdrage’ heeft geleverd aan het uitvoeren van de overval. Dat de man vervolgens zelf geen geweld heeft gebruikt, maakt voor de bestraffing daarom niet uit: De man was immers betrokken door een “nauwe en bewuste samenwerking“.

Celstraf

De rechter heeft de man die aanbelde uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar:

Het handelen van de verdachte en de medeverdachte getuigt van een ernstige mate van gewetenloosheid en brutaliteit, waarbij de verdachte op grove en geraffineerde wijze misbruik heeft gemaakt van de vriendschappelijke relatie tussen hem en het slachtoffer. Bovendien geldt dat de eigen woning een plaats is waar iemand zich bij uitstek veilig zou moeten voelen. De ervaring leert dan ook dat feiten als het onderhavige bij slachtoffers nog lange tijd gevoelens van angst en onveiligheid met zich brengen. Dit geldt temeer als dit in de nachtelijke uren plaatsvindt. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »