Noodopvang Zuider Carnisseweg in gereedheid gebracht, 150 geïnteresseerden voor open huis

BARENDRECHT – [Foto’s] Afgelopen zaterdag waren 150 geïnteresseerden welkom bij het ‘open huis’ van de noodopvang voor asielzoekers aan de Zuider Carnisseweg. De gemeente Barendrecht organiseerde een open huis zodat inwoners konden zien hoe de noodopvang er van binnen uit ziet.

De locatie is afgelopen weken in gereedheid gebracht om vanaf morgen (Maandag 7 maart 2022) in gebruik te kunnen worden genomen door de eerste asielzoekers. Of dit morgen (Maandag 7 maart 2022) en/of in de dagen daarna ook al direct zal gebeuren is afhankelijk van de instroom in Ter Apel, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) coördineert dit proces.

Zuider Carnisseweg

Voor een periode van maximaal 4 maanden mogen 50 asielzoekers worden opgevangen op de locatie aan de Zuider Carnisseweg. Het terrein is omheind met hekken en poorten, maar asielzoekers zullen vrij zijn om het terrein te verlaten. Na aankomst krijgen ze wel diverse vormen van hulp aangeboden. Burgemeester Veldhuijzen benadrukte woensdag tijdens een persbijeenkomst dat er in de eerste dagen nadrukkelijk aandacht zal zijn voor de verkeerssituatie nabij de opvang, die hij ‘niet ideaal’ noemt.

In samenwerking met de vreemdelingenpolitie zullen de personen die hier worden opgevangen zich wel minstens één keer per week moeten melden. In Barendrecht worden alleen gezinnen opgevangen, dit kunnen ook koppels zonder kinderen zijn, maar geen alleenstaanden. naar verwachting komen er niet in één keer 50 personen, maar zal dit gespreid over 2 of 3 dagen plaatsvinden, zo verwacht het COA.

Leefruimtes

De asielzoekers zullen op het terrein toegang hebben tot een eigen slaapruimte (2 bedden per ruimte en een eigen kast), een gedeelde toiletruimte en een gedeelde doucheruimte. In het hoofdgebouw is tevens een ruimte voor voedselbereiding ingericht (geen volledige keuken). De personen die worden opgevangen zullen namelijk 3 keer per dag te eten krijgen van een cateringbedrijf. Op de locatie is overal WiFi aanwezig. Stroom komt van de dieselgeneratoren aan de rand van het terrein, indien Stedin binnen 4 maanden beschikbaar is wordt het terrein aangesloten op het elektriciteitsnet.

Het bijgebouw direct naast de Zuider Carnisseweg heeft 3 faciliteiten: De recreatieruimte, de eetruimte en de wasruimte. KijkopWelzijn zal (in samenwerking met vrijwilligers) afhankelijk van de doelgroep die wordt opgevangen recreatieactiviteiten gaan aanbieden. Ook wordt er direct gestart met het aanbieden van lessen Nederlands. Kinderen die leerplichtig zijn gaan ook direct naar een basisschool in Barendrecht (schakelklas van De Draaimolen), vervoer hiervoor wordt voor hen geregeld. Op een zelfde manier wordt er samengewerkt met sportclubs, zodat kinderen (maar mogelijk ook volwassenen) kunnen sporten bij verenigingen in Barendrecht.

Medewerkers

Op de locatie zal een locatiemanager alsook een ambulant medewerker aanwezig zijn. De locatiemanagers, 7 in totaal, werken in shifts. Daarnaast zijn er ‘woonbegeleiders’ aanwezig, die de bewoners zullen helpen bij hun verblijf.

Vanaf het moment dat er personen worden opgevangen zijn er ook 24/7 twee beveiligers aanwezig. De beveiliging heeft een eigen bijgebouw. Binnenkort wordt dit gebouw uitgebreid (mogelijk met een unit erbovenop: Dit om sanitaire faciliteiten voor de medewerkers op het terrein in te plaatsen, zodat ze geen gebruik hoeven te maken van de sanitaire faciliteiten van de bewoners.

Regels

Op het terrein gelden (huis)regels. Voor het overtreden van een regel krijgt een bewoner een ‘gele kaart’. Na drie gele kaarten kan de consequentie zijn dat iemand uit de noodopvanglocatie wordt gezet en terug moet naar de opvanglocatie in Ter Apel.

Oekraïne

Op dit moment zullen er geen vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen in het gebouw aan de Zuider Carnisseweg. Mensen uit Oekraïne hoeven de asielprocedure niet te doorlopen, komen niet in Ter Apel en worden dus ook niet in de noodopvang in Barendrecht gehuisvest. Een dag na het persmoment (afgelopen woensdag) maakte de gemeente echter wel bekend samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te kijken naar de mogelijkheid voor de opvang van 2.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Rotterdam zou dan 1.000 personen opvangen en de regiogemeenten gezamenlijk ook nog 1.000.

Concrete plannen zijn er nog niet (of in ieder geval nog niet bekend gemaakt), maar het is niet ondenkbaar dat het gebouw aan de Zuider Carnisseweg na 4 maanden nog kan worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente/het college gaan binnenkort met de veiligheidsregio in overleg over de ontstane situatie rond de stroom vluchtelingen uit Oekraïne.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »