Vuurwapens, 5kg cocaïne, taser en €150.000 aangetroffen bij onderzoek in woning aan de Wilgenwede

BARENDRECHT – Een 39-jarige man uit Litouwen is vandaag (Woensdag 15 december 2021) door de rechter veroordeeld tot een strafgevangenis van 3 jaar. De man werd in april 2021 aangehouden in een appartement aan de Wilgenwede in Barendrecht. In de woning trof de politie 2 vuurwapens met munitie, zo’n 5 kilo cocaïne en ruim €160.000 aan contant geld aan.

De (inmiddels) 39-jarige man werd op 14 april 2021 aangehouden en zat sindsdien vast in de penitentiaire inrichting De Schie in Rotterdam. De woning werd in april door toenmalig burgemeester van Belzen voor 6 maanden gesloten. Begin november moest de man zich voor de rechter verantwoorden op verdenking van witwassen, vuurwapenbezit en bezit van verboden middelen (cocaïne).

Spookbewoning

De politie kwam de verdachte op het spoor nadat ze voor een andere melding bij de woning aan de Wilgenwede waren geweest. Er waren op dat moment veel mensen in de woning aanwezig, waardoor de politie de situatie nader ging onderzoeken.

Tijdens dit onderzoek zagen agenten op 14 april dat ‘hun verdachte’ meermaals met een boodschappentas/vuilniszak met onbekende inhoud de woning aan de Wilgenwede binnen ging en daarna weer in een Mercedes stapte. Agenten onderwierpen de auto aan een controle: In een verborgen ruimte in de auto werd bijna 5kg cocaïne gevonden. Dezelfde dag werd ook de woning doorzocht, daar zat €155.900 euro contact geld verstopt achter een sierhaard en €5.000 in een jas. In de woning werden tevens 2 vuurwapens en drie houders met patronen gevonden.

Gegeven deze omstandigheden heeft het er alle schijn van dat dit een ‘spookwoning’ betreft, waarbij de verdachte werkzaam is voor een drugsorganisatie“, aldus de rechter.

Celstraf

De rechter heeft de man veroordeeld tot 3 jaar cel, zonder voorwaardelijk deel, maar wel met aftrek van de periode dat hij al vast heeft gezeten. Ook krijgt hij de ruim €160.00 niet terug. De rechter acht bewezen dat de 39-jarige man de feiten heeft gepleegd met een tweede persoon.

De rechter motiveert de gevangenisstraf als volgt: “Daarbij is in aanmerking genomen dat het de verdachte kennelijk werd toevertrouwd om te verblijven in een zeer luxe woning met daarin een aanzienlijk geldbedrag. De verdachte is dan ook geen “kleine jongen”, maar bevindt zich kennelijk hoog in de keten van de (drugs)criminaliteit om met dergelijke grote hoeveelheden geld en drugs te worden vertrouwd. Hij is samen met de medeverdachte in georganiseerd verband te werk gegaan.

Vuurwapen

De verdachte zelf zei tijdens de rechtszaak niets te weten van de cocaïne in de auto alsook niets te weten van het geld in de woning. Op de vuurwapens (Glock 19 en Zastava M57) werd DNA van de man aangetroffen, hij verklaarde het wapen inderdaad vast te hebben gehouden, maar “bewaarde deze tijdelijk voor een kennis van hem.” Voor de rechter is het feit dat hij van de wapens wist én dat ze in de woning lagen, voldoende om hem daarvoor te straffen. De man huurde de woning al 6 maanden.

Witwassen

Nu de man in een auto met bijna 5kg verstopte cocaïne zat, vuurwapens had en ruim anderhalf ton verstopt geld in zijn woning had liggen, wilde de rechter graag een verklaring voor deze hoeveelheid geld horen.

De rechter kreeg echter geen logische, verifieerbare, verklaring en gaat er dus vanuit dat het geld uit “enig misdrijf” onrechtmatig is verkregen: “De woning betreft een huurwoning in het hogere segment met een substantiële huur, terwijl de verdachte niet heeft toegelicht welke inkomstenbron of vermogen hem in staat stelde om maandelijks deze huurpenningen te voldoen. De verdachte heeft verklaard vanuit Litouwen naar Nederland gekomen te zijn om te werken, maar daarvan is niet gebleken. (…) Bij afwezigheid van enige verklaring van de verdachte over de herkomst van de geldbedragen, vormt een criminele herkomst de enige aanvaardbare verklaring

Rechtmatige aanhouding

De advocaat van de verdachte was tijdens de behandeling van de zaak van mening dat zijn cliënt volledig moest worden vrijgesproken, volgens de raadsman was de doorzoeking van de Mercedes en de aanhouding en fouillering onrechtmatig: “Op het moment van doorzoeking bestond immers geen redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit. De verdachte is daardoor in zijn persoonlijke levenssfeer aangetast. 

De rechter ging hier niet in mee. De inzittenden van de Mercedes haalde namelijk nogal wat handeling uit waardoor ze opvielen en zichzelf onderwerp van een controle maakte: “Daarbij worden niet alle tassen achter in het voertuig geplaatst, maar meegenomen in het passagiersgedeelte van de Mercedes. Ook blijkt uit het dossier dat gebruikers van de Mercedes door het achterportier op de achterbank klimmen of tussen de voorstoelen handelingen verrichten, waarna er gevulde tassen uit de Mercedes worden getild of een eerst gevulde tas vervolgens leeg uit het voertuig komt. Verder is gebleken dat op het adres niemand staat ingeschreven, terwijl de woning wel degelijk wordt gebruikt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »