Nieuwe kudde Schotse Hooglanders losgelaten in natuurgebied Koedood, Rhoon

BARENDRECHT – In september 2020 werd de kudde Galloway runderen weggehaald uit de Zuidpolder in Barendrecht. Op een briefje aan het hek werd gemeld dat de leegstand in het gebied tijdelijk is en dat er een kudde Schotse Hooglanders voor terug komt (zie foto).

Hoewel 4 maanden leegte ook ‘tijdelijk’ is, vroegen bezoekers van de Zuidpolder zich inmiddels toch af of er nog wel dieren terugkomen. Navraag bij de stichting Free Nature en de gemeente Barendrecht leert dat dit nog steeds het geval is, maar een exacte planning ontbreekt nog.

Grote grazers

De kudde Galloway runderen werden beheerd door Stichting Free Nature. De stichting heeft op vragen van BarendrechtNU laten weten dat gesprekken met de gemeente voor de plaatsing van nieuwe dieren nog gaande zijn. Op korte termijn wordt hier meer informatie over verwacht.

De gemeente Barendrecht heeft in een reactie laten weten dat er op termijn weer grote grazers terugkomen in de Zuidpolder: “Het doel is namelijk om de grond, na eeuwenlange intensieve veehouderij, weer wat natuurlijker te maken met hoge biodiversiteit. Galloway runderen dragen daar prima aan bij, maar als het er teveel op een klein stukje grond worden, wordt het er te kaal. Vooral na jaren met droge zomers.

De gemeente is met Free Nature in overleg getreden om hier een goede oplossing voor de verzinnen: “Dat er nu even een pauze is, is goed voor de grond in het gebied, maar er komen sowieso weer runderen terug. Waarschijnlijk lukt dat ook weer met Free Nature. We zijn enthousiast over hun aanpak en de resultaten.

Meer grazers

Naast het gebied waar de Galloway runderen stonden is nog een stuk grond van 5 hectare beschikbaar voor natuur en recreatie. De komende drie jaar zal De Kleine Duiker hier de begrazing met een ander soort runderen en af en toe schapen gaan verzorgen. “Ook hier willen we een zo hoog mogelijke biodiversiteit“, aldus de woordvoerder van de gemeente Barendrecht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »