Duizenden gratis perenbomen uitgedeeld bij Loods38: Alle bomen weg op de eerste dag

BARENDRECHT – [Foto’s] Vanmiddag (Zaterdag 22 augustus 2020) om 15:30 uur was iedereen welkom bij Loods38 om een gratis perenboom op te halen. De bomen zouden eigenlijk worden vernietigd omdat ze vanwege de coronacrisis niet meer konden worden verkocht. Door het hele land werden er acties opgezet om de bomen te redden van vernietiging en deze gratis uit te delen.

Al een uur voordat de vrachtwagen met ‘zelf-bestuivende laagstam conference perenbomen‘ in Barendrecht aan kwam, stonden geïnteresseerden te wachten. Een stevige regenbui rond 15:00 uur kon ze daar niet van weerhouden.

Op = op

Binnen korte tijd waren alle bomen uitgedeeld. Een half uur na de start was al zo’n 75% van de bomen uitgedeeld. Volgens de eerder aangekondigde planning zou er morgen (Zondag 23 augustus 2020) (zondag) en komende donderdag en vrijdag ook een periode zijn waarin een gratis perenboom kon worden opgehaald, maar alle bomen zijn vandaag (Zaterdag 22 augustus 2020) al uitgedeeld. Er kan op deze 3 andere dagen dus geen boom meer worden opgehaald.

Duizenden bomen

De parkeerplaats naast Loods38, op bedrijventerrein Dierenstein, stond om 15:30 uur vol. Van voor naar achter stond het terrein vol met auto’s, toen nog zonder bomen erin. Nadat de vrachtwagen met 4.000 perenbomen was gearriveerd, kon het uitdelen beginnen. Iedereen kreeg een bundel van 4 bomen mee. Zo’n 800 tot 1.000 mensen zijn langs geweest om een setje bomen op te halen. Een aantal bomen blijft bij Loods38 om in het klimaatbos te planten.

Perenboomauto’s

Nadat tientallen bezoekers de eerste bomen in ontvangst hadden genomen begon de echte uitdaging: De boom in de auto passen, meenemen op de fiets (fietstas) óf in de bakfiets. De wortels werden ingepakt met een vuilniszak, auto’s waren bekleed met zeil en ramen werden bescherm met doeken. Na een kwartiertje puzzelen reed de ene na de andere auto van het terrein af waar de stukken perenboom uitstaken. Een aantal bomen moesten een kopje kleiner worden gemaakt om überhaupt in de auto te passen.

Een handje vol fietsers heeft het ook nog voor elkaar gekregen om de set bomen op de fiets mee te nemen. De bomen waren nu zo’n 1.5 tot 2 meter lang, maar worden uiteindelijk 3 tot 3.5 meter hoog.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »