College neemt principebesluit over nieuwbouwplan Residence De Gouwe Hoeck: "Woningen in het duurdere prijssegment"

BARENDRECHT – Eerder deze maand nam het college van B&W een principebesluit om medewerking te verlenen aan de ontwikkeling van 11 appartementen “in het duurdere prijssegment” aan de Gouwe. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft de wethouder gisteravond (Dinsdag 18 februari 2020) echter een nieuwe opdracht meegegeven:

De motie van Echt voor Barendrecht (PDF), met steun van de PvdA, geeft de wethouder ‘huiswerk’ mee om verder onderzoek te doen naar betaalbare/goedkopere (jongeren)woningen op de locatie aan de Gouwe. Tot dit is onderzocht moet er geen toestemming worden gegeven voor de ontwikkeling van de “dure appartementen” (uit de motie: “in beginsel geen medewerking te verlenen aan de verdere uitwerking van het principe-plan “Residence de Gouwe Hoeck”“)

Woningen

In de aangenomen motie wordt het college verzocht (beter) met betrokkenen te zoeken naar de mogelijkheid tot het realiseren van jongerenwoningen. De gemeente(raad) heeft hiervoor een “stok achter de deur”: Het bestemmingsplan voor de locatie wordt niet aangepast, tenzij dat
leidt tot betaalbare woningen, waaronder voor jongeren. Op de locatie staat momenteel een (leegstaand) kantoorpand. Voor het ontwikkelen van woningen moet het bestemmingsplan eerst worden aangepast.

Woordvoerder namens Echt voor Barendrecht, Miranda Mes, over het principebesluit van het college: “Onze eerste reactie op dit besluit was: niet weer dure appartementen, daarvan zijn er nu echt genoeg in Barendrecht. In de dure sector is geen woningnood terwijl er wel een groot tekort is aan betaalbare woningen, met name ook voor jongeren. Hier gaat iets mis. (…) Naar de mening van EVB is deze locatie aan de Gouwe zo vlakbij het station en het centrum uitermate geschikt voor de ontwikkeling van betaalbare woningen.

Door het aannemen van de motie zal de wethouder nu een marktonderzoek moeten uitvoeren om te bekijken of het (toch) mogelijk is om ‘betaalbare woningen, waaronder voor jongeren‘ te realiseren.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »