Briefgeld aan waslijn

BARENDRECHT – Het OM heeft gevangenisstraffen geëist tegen de dochters en ex-partners van de hoofdverdachten in een internationaal drugsproces. De vrouwen van 24, 30, 32, 41 en 50 jaar uit Barendrecht, Spijkenisse en Capelle aan den IJssel stonden donderdag en vrijdag terecht bij de rechtbank Rotterdam omdat zij volgens het OM met maandelijkse financiële toelagen, kostbare horloges en auto’s  jarenlang hebben geprofiteerd van de misdaad.

De officieren van justitie van het Landelijk Parket eisten gevangenisstraffen van twee tot negen maanden tegen de vijf vrouwen vanwege witwassen. Tegen de twee hoofdverdachten in het megaproces zijn vorige week gevangenisstraffen van 11 en 12 jaar geëist. De rechtbank doet op 17 februari uitspraak.

Drugs

De drie dochters en ex-partner van de man die wordt gezien als een internationaal opererende drugsmakelaar ontvingen jarenlang maandelijks geldbedragen van 1.000 euro en meer. Auto’s werden aangeschaft en vermoedelijk contant betaald met duizenden euro’s misdaadgeld in biljetten van 500 euro. Ook werden Rolex horloges betaald met contante geldbedragen van meer dan 10.000 euro.

Een van de dochters zou ook fictief loon hebben ontvangen en met crimineel geld de aanbetaling van een woning hebben gedaan. Haar zus zou ook een keuken met het contante drugsgeld hebben aangeschaft.

De vrouwen hebben volgens het OM op geen enkele wijze een aannemelijke verklaring gegeven over de herkomst van de geldbedragen, in totaal ongeveer 350.000 euro. De ex-partner van de andere hoofdverdachte stond terecht omdat op twee bankrekeningen enkele tienduizenden euro’s aan contant geld is gestort.

Nachtkastje

Bij de doorzoeking van haar woning zijn allerlei bonnetjes aangetroffen van contante aankopen voor een totaalbedrag van meer dan 33.000 euro. In een nachtkastje in een slaapkamer lagen 10 biljetten van 500 euro. Op andere plekken in de woning werd zo’n 10.000 euro contant geld gevonden. De verklaring van de vrouw dat het om spaargeld gaat is volgens het OM hoogst onwaarschijnlijk.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »