Veroordeling voor schieten met automatisch wapen tijdens bedreigen van ex-vriendin op afgelegen locatie in Barendrecht

BARENDRECHT – Een man is tot 20 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het bedreigen van zijn toenmalige vriendin met een semi of volledig automatisch vuurwapen (Scorpion), zo blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank in Rotterdam. Ook heeft de man een politieauto gestolen.

De vrouw heeft tijdens de ernstige bedreiging voor haar leven moeten vrezen, zo blijkt uit de verklaringen. De bedreiging vond plaats op woensdagavond 15 juni 2016 op een afgelegen locatie in Barendrecht, nabij het water. De man heeft zo’n 10 keer in het water geschoten.

Dreiging met vuurwapen

Het hof omschrijft de volgende situatie als bewezen: “Na een ruzie in hun gezamenlijke woning heeft de verdachte het slachtoffer naar haar auto gedirigeerd, waarna hij haar naar een afgelegen plek (in Barendrecht, red) heeft gereden. Eenmaal op die plek aangekomen, heeft de verdachte het slachtoffer een vuurwapen getoond en haar gedreigd “neer te knallen” en in het water te gooien. De verdachte heeft zijn woorden kracht bij gezet door meermalen met het vuurwapen in de richting van het water te schieten.

Het hof acht eveneens bewezen dat hij, naast het schieten, de vrouw heeft bedreigd ‘met enig misdrijf tegen het leven’, hij munitie voorhanden had en voor mishandeling (huiselijk geweld een jaar eerder; vrouw in het gezicht geslagen).

Politieauto gestolen: “Ongekende brutaliteit”

Opvallend aan de uitspraak in hoger beroep is dat de man eveneens wordt veroordeeld voor het stelen van een politieauto (van Politie Rotterdam) in Delft. Het Hof: “De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal van een auto met daarin goederen, alles toebehorend aan de politie. De verdachte heeft hiermee getoond geen respect te hebben voor het openbaar gezag en het eigendom van anderen. De omstandigheden waaronder de verdachte zich de spullen heeft toegeëigend getuigt bovendien van een ongekende brutaliteit.

Eerdere veroordelingen

De man blijkt eerder al onherroepelijk te zijn veroordeeld voor andere feiten: “Voor het plegen van ernstige misdrijven, waaronder meermalen wegens het overtreden van de Wet wapens en munitie en wel tot langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf“, aldus het Hof. De man krijgt daarom, mede vanwege kans op herhaling, een hogere gevangenisstraf. Wel houdt het hof rekening met de situatie van de verdachte, die zijn leven probeert te beteren: “In het voordeel van de verdachte heeft het hof rekening gehouden met de aannemelijk geworden omstandigheid dat de verdachte bezig is zijn leven een wending ten goede te geven, alsmede met de relatieve ouderdom van de bewezen verklaarde feiten.” Een te lange gevangenisstraf zou dat teniet doen, zo beredeneert het Hof.

Veroordeling

Omdat het hoger beroep niet binnen een redelijke termijn is behandeld krijgt de man ‘korting’ op zijn straf: In plaats van 22 maanden wordt de man tot 20 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij heeft hiervan al 10 maanden in voorarrest gezeten en de andere 10 maanden zijn voorwaardelijk; Die hoeft de verdachte alleen ‘te zitten’ als hij zich binnen 3 jaar weer schuldig maakt aan een strafbaar feit. Het is de man tevens verboden om tijdens deze proeftijd contact te hebben met de ex-vriendin.

Bekijk hier de volledige uitspraak.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »