BARENDRECHT – Onder andere de Etos in Barendrecht wordt door twee vrouwen van Thaise en Chinese afkomst aangeklaagd. De klacht is ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens, zo valt te lezen in een ANP bericht, welke onder andere is gepubliceerd door de Volkskrant.

Supermarkten en drogisterijen kampen momenteel met een tekort aan babymelkpoeder in de schappen. Oorzaak is de grote vraag vanuit China. Nu zijn er signalen dat mensen met een Aziatisch uiterlijk de babymelkpoeder wordt geweigerd. Het College voor de Rechten van de Mens behandelt twee van deze zaken op donderdag 30 januari ter zitting. Volgens het college hebben de twee vrouwen, apart van elkaar, een klacht ingediend omdat hen het kopen van het melkpoeder is geweigerd vanwege hun Aziatische uiterlijk. Het gaat in deze gevallen om filialen van de Etos in Barendrecht en een Kruidvat in Vlaardingen. Het college doet in maart uitspraak in de zaken.

Het college zegt het volgende over het weigeren van de klanten: “Iemand uitsluiten vanwege zijn Aziatische uiterlijk is verboden. Als supermarkten maatregelen nemen om de schaarste te lijf te gaan, dan moeten die maatregelen voor iedereen gelden ongeacht iemands afkomst.”

Uitspraak College voor de Rechten van de Mens

Het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens is juridisch niet bindend. Het college kan een partij niet dwingen om het oordeel op te volgen. Als de andere partij het oordeel niet opvolgt, kunt u een rechtszaak aanspannen. De rechter is verplicht het oordeel van het college mee te laten wegen in het vonnis.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »