BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Op 20 juni jongstleden werd Anaïs Swirc (12) uit Barendrecht gekozen als kinderburgemeester voor het komend schooljaar. Ze is hiermee de allereerste kinderburgemeester van Barendrecht. Vanavond (Dinsdag 16 oktober 2018) werd ze tijdens een gemeenteraadsvergadering officieel geïnstalleerd door burgemeester van Belzen.

Anaïs gaat het komend schooljaar met burgemeester Jan van Belzen mee naar evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas. Zij zal daar soms ook een korte toespraak houden. Ook is Anaïs ambassadeur voor kinderzaken: zij gaat met de burgemeester en andere mensen in de gemeente in gesprek over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen.

Ambitieus

Aan het begin van de raadsvergadering richtte burgemeester Jan van Belzen zijn woord tot Anaïs: “Vanavond begint jouw kinderburgemeester-avontuur dan echt. Vanaf nu is het officieel en zijn wij een heel schooljaar een team! Ik verheug me op onze samenwerking en ben benieuwd wat jij van je mooie plannen uit kunt voeren. Samen gaan we de kinderen dichter bij de gemeente brengen en de gemeente dichter bij de kinderen.

Van Belzen: “Anaïs is heel ambitieus. Haar plannen zijn voor jong en oud. Zo wil ze eenzaamheid onder ouderen verminderen, goede bibliotheken op scholen en wil ze EHBO-trainingen voor jongeren. Ook een jeugdbrandweerdag staat hoog op haar lijstje. Net als pesten tegengaan. We gaan samen met haar kijken wat we uit kunnen gaan voeren.

Na de speech van de burgemeester nam Anaïs direct zelf het woord om haar eigen eerste speech te geven. Anaïs: “Ik ben zeer vereerd dat ik de eerste kinderburgemeester van Barendrecht ben geworden. Mijn agenda staat vol met leuke activiteiten. Ook verheug ik me op mijn drie gekozen onderwerpen. Ik wil van Barendrecht een nog fijnere gemeente maken om in te wonen.

In Barendrecht geeft Anaïs onder andere acte de présence bij het Nationale Schoolontbijt, ontvangt ze Sinterklaas en krijgt ze een rol bij de 4 mei herdenking. Kinderen die vragen hebben voor Anaïs kunnen deze sturen naar kinderburgemeester@barendrecht.nl

Zie ook: Anaïs Swirc is de eerste kinderburgemeester van Barendrecht

Jongerenraad

Begin juli nam de gemeenteraad ook een motie aan die een jongerenraad in het leven moet roepen. Deze jongerenraad kan bestaan uit maximaal 15 jongeren en 2 coaches vanuit de (‘echte’) gemeenteraad. Het college is toen verzocht om een plan te maken waarin staat welke onderwerpen de jongerenraad zou kunnen behandelen/uitwerken. Er moet daarbij tevens worden gezocht naar een manier om ze ook te betrekken bij de (daadwerkelijke) besluitvorming in de gemeenteraad.

VideoBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »