Fastned wil twee snellaadhubs in Barendrecht bouwen voor het snel opladen van elektrische auto's

BARENDRECHT – Het bedrijf Fastned heeft de gemeente verzocht om mee te werken aan een plan voor de bouw van twee ‘snellaadhubs’ in Barendrecht. Bij zo’n hub kunnen automobilisten met een elektrische auto hun voertuig in 10 minuten tijd opladen.

Fastned geeft aan bereid te zijn om ‘fors te investeren’ in de bouw van snellaadhubs aan de randen van steden. Dit doen ze momenteel in meerdere steden in Nederland. In Barendrecht heeft het bedrijf de Dierensteinweg en Kilweg op het oog. Het bedrijf wil de komende tijd het gesprek aangaan met de gemeente om de plannen verder te bespreken.

Grond huren

De gemeente(raad) en wethouders worden verzocht om het bedrijf hiermee te helpen, om de komst van de “eerste snellaadhub te faciliteren en versnellen“. Concreet zoekt het bedrijf naar een mogelijkheid om grond van de gemeente te huren. Het plan omvat momenteel twee hubs, maar om snel te kunnen beginnen is het bedrijf ook al tevreden met één locatie.

Elektrische laden

Fastned CEO Michiel Langezaal: “Ons voorstel: snellaadhubs aan de randen van de stad. Een schaalbare, ruimte efficiënte en subsidievrije oplossing is het realiseren van snellaad hubs langs drukke uitvalswegen aan de randen van stedelijk gebied . Deze snellaadhubs of -stations zijn goed zichtbaar vanaf de weg en kunnen worden voorzien van tientallen snelladers onder een overkapping. Zo zijn ze goed te vinden en bereikbaar voor elk type elektrisch voertuig. Snellaadhubs zijn daarmee bij uitstek geschikt om grote aantallen diverse voertuigen te laden

Losse oplaadpunten

De gemeente heeft recent diverse locaties aangewezen om losse oplaadpunten voor elektrische auto’s te bouwen, meestal op verzoek van omwonenden. Dit is o.a. het geval aan de Smitshoekse Baan (2x), Graaf Adolfstraat (2) en Cantatelaan (2x). Gemeente Barendrecht: “Op basis van het duurzaamheidsbeleid stimuleert de gemeente Barendrecht het gebruik van elektrische voertuigen.” Het was voor de omwonenden niet mogelijk om een eigen laadpaal te regelen: “Het is voor de aanvragers niet mogelijk om op eigen grond een oplaadpunt te realiseren. Daarnaast is er in de nabije omgeving (nog) geen oplaadpaal aanwezig om in de behoefte te worden voorzien.

Fastned denkt met een hub hier een beter alternatief voor te kunnen bieden: “Een snellaadhub met 10 snelladers biedt dezelfde oplaadcapaciteit als ca. 1000 individuele laadpalen. Dat betekent ook ~1000 keer minder graafwerk/netaansluitingen. Dit kan de druk op netbeheerders verlichten in de komende jaren. Ook zijn er minder wegwerkzaamheden nodig om aansluitingen te realiseren.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »