Buxusmot vreet in rap tempo tuinen aan in Barendrecht: zo kun je ze bestrijden

BARENDRECHT – Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in uw buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld, hiervoor waarschuwt de gemeente Barendrecht.

De rupsen vreten de groene blaadjes in een recordtempo weg. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor u de rupsen ook gaat zien. Vorig jaar werden buxushagen in vele tuinen in Barendrecht kaal gevreten door de Buxusmot.

Bestrijden

Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, komen de rupsen massaal uit hun eitjes. Wees er snel bij om ze te bestrijden, want in korte tijd maken ze complete buxushagen en -struiken kapot.

Controleren

Controleer uw buxus en verwijder alle rupsen (ook in de zomer en de herfst). U kunt de bovenste groene blaadjes wegknippen; daar zitten de meeste rupsen. Ook kunt u de plant besproeien met een biologisch middel (onder andere verkrijgbaar bij tuincentra). Herhaal het bestrijden met regelmaat.

De spinsels knipt u weg. Is de plant zwaar aangetast? Dan kunt u deze het beste uitgraven of bij de grond afknippen. Voer de afgeknipte takken of de  verwijderde plant(en) onmiddellijk af in een afgesloten zak in de restafval container. Heeft u door de buxusmot grote hoeveelheden groenafval? Dan kunt u de gemeente bellen om een afspraak te maken om het bij u thuis te laten ophalen 14 0180. Het is niet de bedoeling dat de takken en planten in de openbare ruimte worden ‘gedumpt’.

Buren

Hebben de buren een buxus in de tuin? Dan is het belangrijk dat zij eveneens actief met bestrijding aan de slag gaan. De buxusmot verspreidt zich snel.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »