Windvaan met spoed van Bethelkerk gehaald vanwege gevaarlijke situatie

BARENDRECHT – Voorlopig zal de Bethelkerk het moeten doen zonder de karakteristieke windvaan in de top van de kerk. Vanmorgen is de windvaan van de toren verwijderd, hiervoor werd een grote mobiele kraan naast de kerk geplaatst.

Kerkrentmeester Aad Kleine van de Bethelkerk had signalen gekregen dat de bevestiging van de windvaan zodanig slecht was geworden dat er gevaar bestond dat die bij storm er af zou waaien. Na demontage van de windvaan en de bevestigingsconstructie bleek dat deze ingreep zeer noodzakelijk was.

Eén zijde van de bevestigingsconstructie was volledig weggeroest. Daarop is in overleg tussen kerkrentmeester en koster besloten om de hele constructie te laten renoveren of later volledig te vervangen. De windvaan zelf is nog in uitstekende staat, de bevestigingsconstructie niet.

Windhaan

Anders dan vele andere protestantse kerken heeft de Bethelkerk geen haan als windvaan, maar een gesymboliseerd schip. Dit verwijst naar het ‘zegel ’ van de (voormalige) Gereformeerde Kerk van Barendrecht: ‘ Recht door de baren’. Een ander zal er het ‘schip van de oecumene’ in kunnen herkennen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »