Asbestvezels in luchtfilter MFA Kruidentuin: "Pand kan momenteel gewoon gebruikt worden"

BARENRECHT – [Update] In het gebouw van de MFA Kruidentuin zijn asbestvezels aangetroffen in een luchtfilter. Over deze bevinding zijn de hoofdgebruikers van de MFA afgelopen donderdag geïnformeerd, zo heeft wethouder Luijendijk vanochtend (Maandag 25 september 2017) bekend gemaakt.

In MFA Kruidentuin zitten o.a. basisschool De Hoeksteen, Kinderopvang Eiland Marlyne, Centrum voor Jeugd en Gezin en een lunchroom door Stichting IJsselmonde-Oost. Volgens de gemeente kan het pand momenteel nog gewoon worden gebruikt.

Irritatie aan ogen

De gemeente ontving diverse meldingen van medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin en de wijkteams. Zij gaven aan last te hebben van oogklachten (irritaties). De gemeente heeft afgelopen week onderzoek laten verrichten. Hiervoor werden monsters genomen van de luchtfilters, op één van de genomen monsters werden asbestvezels aangetroffen. De gemeente heeft vervolgens maatregelen genomen: “De conclusie is dat het pand op dit moment gewoon kan worden gebruikt“, aldus de wethouder.

Update

Uit nieuwe informatie blijkt dat bovengenoemde klachten niet van gebruikers van de school, kinderopvang en sportzaal zijn gekomen. Na de ontdekking van de asbestvezels is het ventilatiesysteem (uit voorzorg) uitgeschakeld: “Omdat het uitgesloten is dat asbest is toegepast in dit nieuwe gebouw, was er op dat moment geen aanleiding om het pand te ontruimen.” Uit een tweede onderzoek is gebleken dat er geen asbestvezels (meer) werden aangetroffen. Uit nog een ander onderzoek bleek tevens dat de asbestvezels niet in de lucht in het gebouw aanwezig waren.

Het bovenstaande betekent dat op dit moment nog geen oorzaak is gevonden voor de oogklachten van de medewerkers. Dat onderzoek loopt nogBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »